V Ivanovicích na Hané zabil 12 tun ryb pravděpodobně čpavek, případ vyšetřuje ...

blank

Ve čtvrtek 6. dubna zaznamenali pohořeličtí rybáři podivné chování ryb. Podle ředitele Rybnikářství Pohořelice Romana Osičky bylo vidět, že ryby nejsou úplně v pořádku. O den později už z rybníku v Ivanovicích vytahovali desítky metráků mrtvých kusů. Škoda přesáhla milion korun. Podle Osičky pohořeličtí rybáři obdobný případ nikdy neřešili. Úhynem ryb se zabývaly Vyškovské noviny.

Firma Rybnikářství Pohořelice aktuálně obhospodařuje asi 1 409 ha vodní plochy. „Nechci nikoho obviňovat, dokud nebudou známé výsledky, ale víme, že zemědělci něčím ošetřovali pole. Do přítokové vody však mohlo něco uniknout i z čističky,“ poznamenal Roman Osička. Z ivanovické čistírny odpadních vod však podle starosty Ivanovic Vlastimila Drobílka něco uniklo jen těžko. Podle něj teče voda z čistírny do řeky Haná, ale ne do rybníku v Ivanovicích. Jihomoravští hasiči při rozboru vzorku vody zjistili, že je na vině zřejmě čpavek. Přítomnost amonných iontů ve vzorcích vody potvrdil mluvčí jihomoravských hasičů Filip Venclovský.

Po tom, jak se do vody čpavek dostal, intenzivně pátrají policisté.  „Naším úkolem teď bude prokázat příčinnou souvislost, tedy jestli smrt ryb opravdu zavinil čpavek. Čekáme tak ještě na výsledky pitvy ryb,“ sdělila vyškovská policejní mluvčí Alice Musilová. Podle Osičky přežila asi polovina ryb. Jestli se znova v rybnících chytí, Osička netuší.

Podobný případ řešili na Vyškovsku před dvěma lety v Nemochovicích. Tehdy otravu ryb způsobilo Agrodružstvo Morkovice na Kroměřížsku, které na nítkovické farmě vypustilo omylem do Litenčického potoka litry močůvky. Ta pak v nemochovické nádrži zabila půl tuny ryb.

Scroll to Top