V Ivanovicích na Hané uhynulo 10 tun ryb, škoda přesáhla milion korun

blank

Rybnikářství Pohořelice v současnosti obhospodařuje asi 1 400 hektarů vodních ploch. Zaměstnance společnost bohužel čekal nepříjemný úkol. Z násadkového rybníku museli vysbírat uhynulé ryby.

„Prověřujeme, jak k tomu došlo. Zda šlo o nějakou nedbalost či úmyslné zavinění, což je zjišťování na delší dobu. Je možné, že škoda bude ještě narůstat, podle toho, kolik ryb se podaří zachránit,“ uvedla ČTK policejní mluvčí Alice Musilová. Ředitel rybníkářství Roman Osička uvedl, že už byly odvezeny desítky metráků uhynulých ryb. „Nevíme přesné příčiny, proč k tomu došlo, proto jsme požádali patřičné orgány o spolupráci . Máme i podezření na to, že mohlo něco vniknout do přítokové vody, třeba z okolních polí nebo někde z čističky. Ty ryby byly v dobré kondici, stalo se to nárazově,“ přiblížil náhlou situaci Osička.

Jednalo se o menší násadkové ryby, které měla společnost určené k vysazení do rybníků. Šlo o kapry, tolstolobiky, sumce a candáty. „Všechny ryby ale neuhynuly. Ty, co zůstaly, zkusíme do rybníků vysadit. Těžko ale říct, jestli se chytí,“ doplnil ředitel.

Podle mluvčího jihomoravských hasičů Filipa Venclovského na místo dorazila jednotka z Vyškova a chemici z Tišnova, kteří zanalyzují vodu. Pravděpodobně 10. dubna by měli mít hasiči přesné výsledky rozboru. Podobný případ se stal na začátku března majitelům čtyř rybníků na Blanensku. Ve dvou z nich rovněž hromadně uhynulo velké množství ryb.

Scroll to Top