Petici za přehradu Křetínku zatím podepsalo přes 150 lidí

blank

Obce, které leží poblíž přehrady Křetínka u Letovic, nechtějí mít podle svých slov z přehrady žumpu. Povodí Moravy chystá na přehradě rekonstrukci hráze za 160 milionů korun. Odolat má až desetitisícileté vodě. Přesný harmonogram akce však není znám stejně jako není jasné, o kolik klesne v přehradě hladina vody. Její napouštění může trvat podle místních až několik let, výpočty vodohospodářů to však vyvrací. Kauze se věnoval Blanenský deník.

Původně vodohospodáři počítali s tím, že přehradu z velké části vypustí a sníží hladinu až o třináct metrů. Místní kvůli tomu sepsali na internetu Petici za přehradu Křetínku. Autoři uvedli, že od Povodí Moravy požadují oficiální informace o opatřeních, které mohou na několik let ovlivnit život lidem v oblasti. Opoziční letovický zastupitel Petr Novotný uvedl, že se podle něj úpravou hráze významně protipovodňová ochrana nezvýší, a pokud by skutečně přišla desetitisíciletá voda, tak se jí stejně nikdo neubrání. Podle Novotného chybí lidem o chystaném projektu bližší informace.

Místostarosta Letovic Jiří Palbuchta sdělil, že město se záměrem snížení hladiny na Křetínce nesouhlasí a s Povodím Moravy jedná o možnosti jiného řešení. Palbuchta dále řekl, že by město nemělo nic proti úpravám, kdyby byly nezbytně nutné. Výrazné snížení hladiny přehrady by však podle Palbuchty mohlo Křetínku negativně ovlivnit na dlouhou dobu.

Přehrada je v provozu téměř 40 let a jednalo by se o největší úpravy na vodním díle, které by odstartovaly nejdříve v roce 2020. „Rekonstrukce se plánuje kvůli splnění nejvyšších bezpečnostních standardů pro vodní díla. Ty se postupně aktualizují a u nás jsou jedny z nepřísnějších. Se zástupci obcí jsme jednali. Domluvili jsme se, že s odborníky vytvoříme takový harmonogram prací, aby bylo možné udržovat po dobu nezbytně nutnou co nejvyšší hladinu,“ poznamenal mluvčí Povodí Petr Chmelař. Za nesmysl označil několikaleté napouštění vody a s odkazem na výpočty vodohospodářů sdělil, že by zpětné napouštění trvalo maximálně půl roku. „K tomu se zpravidla využívá jarní tání. Obvyklá délka rekonstrukcí podobného rozsahu bývá okolo tří let. Není to tak, že po celou dobu bude hladina snížená o třináct metů. Maximální snížení potrvá pouze několik měsíců. Pak bude hladina postupně opět stoupat,“ doplnil Chmelař.

Scroll to Top