Šťáhlavy chtějí vlastní zdroj pitné vody, s vodárnou se zřejmě rozloučí

blank

Podle šťáhlavského starosty Václava Štětiny by mohla mít obec na Plzeňsku vlastní vodu v horizontu dvou let. Šťáhlavy se tak pravděpodobně odpojí od stávajícího dodavatele, protože našly zdroj, který bude dostačující jak pro samotnou obec, tak pro Šťáhlavice, jenž k ní patří. O chystaných změnách informoval Plzeňský deník.

Šťáhlavy leží 14 km jihovýchodně od Plzně na řece Úslavě a jsou významným turistickým cílem. Návštěvníci mohou v okolí Šťáhlav navštívit hned několik zámků a hradů, nebo se projít údolím Konratického potoka.

Minulý rok nechala obec v lokalitě Svidná provést průzkumný vrt. Výsledky rozborů vody by měli obecní zastupitelé znát na konci března. Podle prozatímních předpokladů vypadají vyhlídky slibně. Václav Štětina říká, že ve vodě je sice více manganu a železa, ale nejedná se o takové množství, které by nezvládla jednoduchá úpravna odpadních vod vyřešit.

Obyvatelé si ve Šťáhlavech nestěžují na kvalitu vody, ale důvodem chystaného projektu je její cena, která by podle starosty v budoucnu jen rostla. Voda z nového přírodního vrtu je tak pro obec lepší řešení než například voda z řeky. Vzhledem k tomu, že lokalita Svidná leží v kozelském polesí, měl by mít zdroj dobrý tlak a obec by tak nemusela budovat vodojem s velkou kapacitou. Václav Štětina dodává, že na stavbu úpravny i vodojemu budou žádat o dotaci, ale v případě neúspěchu jsou připraveni sáhnout do své pokladny. Šťáhlavy a Šťáhlavice čerpají vodu z vodovodního přivaděče Starý Plzenec – Blovice.

Foto: Most nad řekou Úslavou ve Šťáhlavech (www.libri.cz)

Scroll to Top