Záplavy v Chile si vyžádaly lidské životy. Miliony lidí jsou bez pitné ...

blank

Zatímco minulý týden bojovala s přívalem vydatných srážek filipínská Jakarta, tak v posledních desítkách hodin měla voda mnohem tragičtější následky v jihoamerické Chile. Při záplavách tam zemřeli nejméně čtyři lidé, další miliony se musí spoléhat na balenou vodu nebo pojízdné cisterny. Informovala o tom agentura AFP.

Silné deště ochromily centrální část Chile. V pětimilionové aglomeraci hlavního města Santiaga de Chile zůstaly čtyři miliony obyvatel bez dodávky pitné vody. Voda způsobila sesuv půdy. V některých oblastech země jsou obce odříznuty od dalších obydlených oblastí. Významná řeka Maipo, která zavlažuje půdu jižního Santiaga, byla natolik rozbouřená, že z ní vodohospodáři nemohli čerpat vodu. „Pohotovostní týmy pracují v terénu, aby se co nejdříve spojily s odříznutými lidmi a obnovily dodávky pitné vody,“ zveřejnila na svém účtu na Twitteru prezidentka země Michelle Bacheletová.

Kromě čtyř mrtvých se další obyvatelé pohřešují. Podle regionálního guvernéra hlavního města je ve 30 čtvrtích Santiaga částečně, nebo úplně bez dodávky pitné vody skoro milion a půl domácností. Několik tisíc obyvatel zůstalo uvězněno v domovech. Několik mrtvých a tisíce lidí bez domova si záplavy v Chile vyžádaly i na jaře v roce 2015. Tehdy povodně zasáhly oblast pouště Atacama, která patří k nejsušším místům na světě.

Foto: Záplavy v Chile v roce 2015, zdroj: Reuters

Scroll to Top