Trpišovice bojují s radonem v pitné vodě

blank

Přes 1,4 milionu korun je určeno z Radonového programu ČR pro obec Trpišovice na Havlíčkobrodsku na Vysočině, aby instalovala zařízení k provzdušňování pitné vody ve svém vodovodu. Informaci přinesl Havlíčkobrodský deník.
V loňském roce řešili podobný problém ve Věcově na Žďársku a díky státní dotaci se jim podařilo problém se zvýšením obsahem radonu ve vodě vyřešit. Ve vodovodu se podařilo snížit radiační zátěž o 97 %. Opatření přišla na 1,3 milionu korun.
Radon může při vyšší koncentraci a dlouhodobějším působení zavinit rakovinu plic. Vysočina patří mezi území s největší zátěží radonem na našem území. Na opatření snižující jeho výskyt ve vodovodech plynulo mezi lety 2003 a 2016 ze státního programu 76 milionů korun. Díky tomu se zlepšily parametry pitné vody ve 42 vodovodech. V Trpišovicích podle informací zveřejněných krajem byly zjištěny hodnoty radonu převyšující povolenou mezní hodnotu v pitné vodě více než dvojnásobně.
Původní zařízení k odstraňování radonu z pitné vody v Trpišovicích již nebylo možné opravit. Je nutné vybudovat nové, až to počasí umožní. Trpišovice stejně jako výše zmiňovaný Věcov trápilo v uplynulých obdobích sucho a bylo nutné vody dovážet.

Scroll to Top