Orlická přehrada bude mít nové protipovodňové opatření. Bezpečnostní přeliv za 380 milionů

blank

Při případných povodních by měl Orlické přehradě, která je součástí Vltavské kaskády, pomoct doplňkový bezpečnostní přeliv. Náklady jsou vyčísleny na 830 milionů korun. Mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán sdělil ČTK, že v případě hladkého průběhu by se mohlo stavět mezi roky 2019 až 2021.

Doplňkový bezpečnostní přeliv bude využíván v případě, že by se vyskytla extrémní povodeň, jako byla například ta v roce 2002 a větší,“ sdělil generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala. Povodí Vltavy na projektu pracuje 12 let. Podrobné studie a modelové výzkumu prováděly české, ale i slovenské technicky zaměřené univerzity. Odborníci doporučují výstavbu tří přelivných polí, které budou umístěny mimo hráz. Skluz do dolní vody pak bude napravo od současné konstrukce lodního zdvihadla pro sportovní plavbu, jež bude také mimo hráz přehrady.

Podle serveru seznam.cz by měl nový přeliv být schopen převést až desetitisíciletou povodeň. Orlická přehrada je mezi ostatními nádržemi na Vltavě největší, nejvyšší a také nejmohutnější. Její 450 metrů dlouhá hráz dosahuje v koruně výšky 91 metrů. Zadržuje jezero o rozloze 2732 hektarů. Největší hloubka je tu 74 metrů. Jezero plní 717 milionů metrů kubických vody. Zadržuje tak nejvíc vody v Čechách.

Foto: www.skola-v-prirode.cz 

Scroll to Top