Purum opět v problémech

blank

Společnost Purum, v jejíž provozovně na zpracování nebezpečného chemického odpadu na Českolipsku bylo při explozi zraněno osm lidí, má problémy opakovaně. Společnost podnikatele Daniela Krafta již letos musela zastavit provoz své čistírny odpadních vod v Březhradě. Výbuch na Českolipsku měla způsobit nečekaná chemická reakce. Případem se zabývá policie.

„Při běžné každodenní činnosti stabilizace nebezpečných odpadů došlo k nepředvídatelné a nám prozatím nevysvětlitelné chemické reakci, která měla za následek výbuch s následným zahořením. V současné době ještě neznáme závěry vyšetřování, tudíž nejsme schopni poskytovat podrobnější informace,“ uvedl k události na Českolipsku Kraft.

Provoz paradoxně na jaře kontrolovala Česká inspekce životního prostředí a nezjistila žádná pochybení. „Zařízení v posledních letech i aktuálně prochází postupnou rozsáhlou modernizací a rekonstrukcí, neustále zařízení zlepšujeme a zdokonalujeme. Pro zachování maximální bezpečnosti společnost provádí pravidelná školení svých zaměstnanců a povinný monitoring,“ dodal Kraft, jehož další firmy však byly v poslední době několikrát potrestány pokutami za chybné nakládání s nebezpečným odpadem.

O této společnosti redakce vodarenstvi.cz informovala v souvislosti s provozem čistírny v Březhradě. Podle inspekce opravdu došlo k závažnému porušení závazných podmínek provozu. Podle města Hradce Králové provozovatel od 12. února vypouští odpadní vody nelegálně a dochází k závažnému ohrožení životního prostředí. Součástí podnětu k zastavení provozu byla také výzva k zahájení řízení o udělení sankcí za její nelegální provoz. Na konci roku 2017 také ministerstvo životního prostředí zrušilo povolení ke zpracování nebezpečných odpadů. To paradoxně vydal Krajský úřad v Hradci Králové. Podle ministerstva byl jeho postup úřadu nestandardní a nezákonný.

Purum chtěla v březhradské čistírně v areálu bývalého masokombinátu zpracovávat nebezpečný odpad, který zahrnoval těžké kovy, kyseliny nebo minerální oleje. Proti tomu se vyslovili například VaK Pardubice, odbor životního prostředí hradeckého magistrátu nebo Inspekce životního prostředí, která nedoporučila uvést čistírnu do provozu kvůli tomu, že oblast na pravém břehu mezi Labe mezi Hradcem Králové a Pardubicemi je významným zdrojem a zásobárnou podzemní vody. Oblast je velmi citlivá z hlediska možné kontaminace.

Scroll to Top