Letiště Praha šetří vodu díky robotickým uklízečům Swingbot 2000

blank

Stroje na letiště nasadila společnost ISS Facility Services. Podle jejich výrobce, společnosti Taski, ušetří oproti lidským zaměstnancům až 76 procent vody a chemikálií. Jedna „směna“ robota trvá přibližně 4 hodiny, během kterých by měl zvládnout umýt až 9 600 metrů čtverečních podlahy.

Chytrý robot také umí sbírat informace o uklízené ploše. Ty se pak dají využít k úpravám v jeho programu. Swingbot 2000 dosáhne maximální rychlosti 1,8 kilometru za hodinu a váží přibližně 470 kilogramů. Jeho cena se pohybuje kolem 760 tisíc korun korun.

Letiště Praha dlouhodobě usiluje o to, aby jeho provozem nedocházelo k negativnímu ovlivňování povrchových a podzemních vod. Věnuje pozornost systémům předčištění a čištění odpadních vod, zařízením na skladování chemických látek a leteckého paliva, nakládání se závadnými látkami a ochraně vodních toků při přívalových deštích.

Provozuje rovněž dvě čistírny odpadních vod. Jednu pro areál SEVER, druhou pro areál JIH. Areál letiště je odvodněn do málo vodných toků Kopaninského a Únětického potoka.

Zdroj, foto: idnes.cz 

Scroll to Top