SOVAK ČR ke kvalitě pitné vody

blank

Ve světle některých alarmujících vyjádření o nedostatečné kvalitě kohoutkové vodě a zastaralých sledovaných parametrech pokládá SOVAK ČR za nutné uvést následující stanovisko.

Rozsah sledovaných parametrů v pitné vodě a jejich limitní hodnoty vycházejí dlouhodobě zejména z poznání Světové zdravotnické organizace, která soustavně doplňuje doporučené požadavky na kvalitu vody, opřené o výsledky zdravotních studií. Limity pro jednotlivé ukazatele jsou poté zohledněny v návazných státních předpisech, včetně těch na úrovni EU. Vlastní požadavky na kvalitu pitné vody, dodávané veřejnými vodovody v ČR jsou v mnoha ohledech přísnější než předpisy evropské. Navíc ČR jako jeden z mála členských států EU má od minulého roku legislativně zavedené povinné posouzení rizik celého systému zásobování pitnou vodou – od zdroje vody až po kohoutek spotřebitele. A právě výstupy z tohoto posouzení rizik ukazují, které parametry jsou pro konkrétní oblast zásobování pitnou vodu rizikové (např. zdroje s vnosem konkrétních pesticidů) a je nutné je sledovat, případně zařadit do rozsahu sledování nové parametry, které jsou rizikové a nejsou ošetřeny stávajícími předpisy. Tento postup vychází z posouzení zdravotních rizik jednotlivých látek a reálných dopadů na člověka. Spekulovat o tom, zda a jaké důsledky mají látky, které se přirozeně a ve výrazně větších koncentracích než v pitné vodě vyskytují v potravinách, je sice možné, ale princip předběžné opatrnosti musí mít nastaven jasné parametry tak, jak určuje i např. stanovisko Státního zdravotního ústavu k přítomnosti mikroplastů ve vodě (dostupné zde).

Na druhou stranu je zřejmé, že lidská činnost způsobuje to, že se do vodního koloběhu dostávají nové a často průmyslově vyráběné látky. I proto SOVAK ČR dlouhodobě podporuje studie a sledování dopadů těchto látek nejen na životní prostředí, ale v součinnosti s orgány ochrany veřejného zdraví i hodnocení dopadů na lidské zdraví, pokud se zjistí jejich přítomnost ve zdrojích vody. SOVAK ČR se aktivně účastní mimo jiné i naplňování Národního akčního plánu k bezpečnému používání pesticidů v ČR, kdy přes odpor zemědělského sektoru požaduje striktní dotační podmíněnost v návaznosti na správnou zemědělskou praxi či aktuálně a z vlastních zdrojů zpracovává normu pro striktní požadavky na úpravu nemocničních vod, které jsou z pohledu vnosů problematických látek klíčové. SOVAK ČR také dlouhodobě upozorňuje na problematiku zhoršování kvality surové vody určené pro výrobu vody pitné, viz například stanovisko zde. Pokročilé technologie úpravy vody (ozonizace, filtrace přes aktivní uhlí), které dokáží tyto látky účinně odstranit, jsou tak v současné době postupně doplňovány na řadu nově budovaných či rekonstruovaných úpraven vod.

Informace, které přinášejí Hospodářské noviny, lze považovat za poplašnou zprávu. Provozovatelé vodovodů, kteří dodávají pitnou vodu spotřebitelům, vycházejí při zpracování posouzení rizik z celostátního monitoringu vod, který je zaměřen zejména na rizikové látky. Tak, jak jsou získávány informace o přítomnosti nežádoucích látek ve vodách, tak je přizpůsoben i monitoring pitných vod. Je evidentní, že věda musí být vždy o něco napřed, než je běžná praxe. Bylo by smutné, kdyby to bylo naopak.

Ing. Oldřich Vlasák
ředitel SOVAK ČR

Za technickou správnost odpovídá: Ing. Radka Hušková, Ing. Ondřej Beneš, Ph.D., MBA, LL.M.

Scroll to Top