Ve srovnání se světem umí Češi s vodou hospodařit velice dobře

blank

Generální ředitel Severočeské vodárenské společnosti Bronislav Špičák vnímá situaci s pitnou vodou ve světě jako vážnou. Podle posledních informací v rozvojových zemích Afriky a Asie nemá dostatečný přístup k pitné vodě více než 800 milionů lidí, toto číslo neustále roste. Redakce vodarenstvi.cz se zaměřila na část rozhovoru, který Špičák poskytl idnes.cz.

„My to v našich končinách možná tolik nevnímáme, protože jsme zpohodlněli a bereme vodu jako samozřejmost. Otočíme kohoutkem a ona teče. Voda ale je a vždy byla vzácný statek, což si uvědomovali lidé už před tisíci lety. Pokud bychom si museli vzít vědro a jít kilometry ke studni pro vodu, asi bychom si jí vážili více,“ uvedl Špičák.

Podle vodohospodáře umí Češi v celosvětovém měřítku hospodařit s vodou dobře. „Trend poklesu spotřeby vody u nás je dlouhodobý, ať je to zaváděním různých forem recyklace v domácnostech či používáním úspornějších spotřebičů. Zatímco v devadesátých letech u nás spotřeba vody představovala 159 litrů na osobu a den, aktuálně se v našem regionu držíme na 89 litrech,“ pokračoval Špičák.

Například v USA je to pro srovnání 300 litrů na osobu a den, ve Velké Británii dokonce téměř 350, průměr EU pak činí 150 litrů. Naopak v rozvojových zemích Afriky musí lidé na den vystačit s pouhými deseti litry vody, což v Česku představuje jedno spláchnutí WC.

Podle Miroslav Kyncla z VŠB-TU Ostrava se řadí k světovým velkoměstům s nejnižší spotřebou vody půlmilionová Mbarara v Ugandě s odběrem 14 litrů vody na osobu na den, na protipólu se umístily americká města Denver, New York nebo Los Angeles s denní spotřebou nad 500 litrů na osobu na den.

Scroll to Top