Řidiči již projedou přes Novomlýnské nádrže, omezení do roku 2020

blank

Osobní a nákladní auta mohou jezdit po provizorním mostě přes Novomlýnské nádrže. Ocelová konstrukce je umístěna na původní most, který je v havarijním stavu. Dělníci ji stavěli pět dnů. V posledních týdnech se také znovu debatovalo o možném navýšení hladiny novomlýnské nádrže.

Auta mohou přes úsek projet maximální rychlostí 20 kilometrů v hodině. Trasa je otevřena i nákladním vozům a autobusům. Pro chodce a cyklisty pak silničáři vytvořili speciální podchod.

Odborníci budou sledovat dopady provozu na provizorní konstrukci, ale i na betonový most, který vede přes samotnou přehradu. Dodržování rychlosti budou monitorovat policisté. Řidiči musí s omezením počítat do roku 2020. Pak by měli silničáři původní most zdemolovat a nahradit ho novým za zhruba 130 milionů korun.

Povodí Moravy: Navýšení hladiny v Nových Mlýnech zlepší bilanci celé soustavy

Možnost zvýšení hladiny projednali na Nových Mlýnech ministr zemědělství Miroslav Toman společně s generálním ředitelem Povodí Moravy Václavem Gargulákem a hejtmanem Jihomoravského kraje Bohumilem Šimkem. Dílo je pro takové navýšení uzpůsobeno již z minulosti a v případě povodní hladina stoupá i nad tuto úroveň.

Zvýšení hladiny si vyžádá realizaci řady kompenzačních opatření ve vztahu k vyhlášené ptačí oblasti (NATURA 2000) s významným hnízdištěm rybáka obecného a dále přírodní rezervaci Věstonická nádrž. S plánem však mají problém ornitologové. Akce podle nich povede k zaplavení části ostrovů, které jsou významnými biotopy ptáků.

„Zvýšení objemu na střední a dolní nádrži přispěje v suchých obdobích nejen k posílení průtokového režimu v Dyji, ale i v ostatních vodních tocích a kanálech pod vodní nádrží. Zvýšený objem také pokryje potřeby vody pro závlahy. Díky tomu budeme moci realizovat závlahové soustavy pro pět tisíc hektarů vinic a sadů. Bude také více vody pro lužní lesy pod nádržemi,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Podle Václava Garguláka se jedná z vodohospodářského hlediska o efektivní způsob, jak na jižní Moravě zajistit o devět milionů kubíků vody více, než kterými v současné době disponuje. Zvýšení zásobního objemu podle generálního ředitele podniku nevyžaduje žádné dodatečné stavební úpravy, v případě povodní hladina stoupá i nad tuto úroveň již nyní.

„Zvyšování hladiny bude doprovázeno opatřeními, která budou realizována na vyhlášené ptačí oblasti (NATURA 2000) s významným hnízdištěm rybáka obecného a dále přírodní rezervaci Věstonická nádrž. Cílem je vhodně zkombinovat navýšení zásobního objemu s opatřeními, která ve svém komplexu přispějí ke zlepšení životního prostředí v této cenné lokalitě,“ doplnil hejtman kraje Bohumil Šimek. Novomlýnské vodní dílo je soustavou tří nádrží na řece Dyji, která ústí do horní části, do střední nádrže se vlévají řeky Jihlava a Svratka.

Foto, zdroj: ČT 24 

Scroll to Top