Photon Water Technology instalovala úpravny vody v Peru

blank

Česká společnost Photon Water Technology uskutečnila v říjnu další misi do Peru v B2B programu České rozvojové agentury. V regionu Tacna nainstalovala pět úpraven vody s cílem zajistit obyvatelům dlouhodobě spolehlivou dodávku zdravotně nezávadné vody. Cesta měla také vzdělávací charakter a firma informovala místní obyvatelstvo o dopadu dlouhodobé konzumace kontaminované vody na zdraví člověka a představila možnosti řešení problému.

Photon Water Technology je dceřiná společnost skupiny Photon Energy N.V. Do Peru se vypravila již potřetí. „Do roku 2020 plánujeme úspěšně instalovat až deset malých úpraven vody na veřejných místech a zaškolit personál zabezpečující jejich provoz a údržbu,“ uvedl ředitel Photon Water Petr Kvapil.

Společnost nainstalovala pět úpraven vody na náměstích a ve školách obcí Candarave, Ilabaya a Chipe. Obce se dlouhodobě potýkají se špatnou kvalitou vody. „V důsledku sopečné činnosti a hornické aktivity se v Peru nachází rozsáhlé zásoby pitné vody kontaminované borem a rovněž karcinogeny, jako je arsen, které mohou při dlouhodobé konzumaci vést k závažným onemocněním,“ vysvětluje původ nebezpečných polutantů a jejich vliv na zdraví člověka,“ zdůraznil Kvapil.

Photon Water Technology rovněž uspořádala informačně-vzdělávací kampaň pro obyvatele regionu, během které informovala obyvatele o důležitosti kvalitní vody, možnostech technologického řešení problému, environmentálních aspektech situace a v neposlední řadě o vlivu konzumace neupravené kontaminované vody na zdraví člověka.

„Jsme moc rádi, že naše škola může být součástí tohoto projektu. Vesnice se dlouhodobě potýká se sníženou kvalitou pitné vody, která je tak důležitá pro lidské zdraví. Díky Photon Water Technology budou mít naši žáci nejen přístup k čisté, zdravotně nezávadné vodě, ale také k informacím, které je nutí kriticky přemýšlet o důležitosti kvalitní pitné vody obecně,“ sdílí své nadšení z úpravny od Photon Water ředitelka základní školy ve vesnici Chipe.

Foto: Oconchay City, jedna z obcí v odlehlé oblasti peruánské pouště, která čelí problému kontaminované vody. 

Scroll to Top