Žamberk: Protipovodňová ochrana budí stále emoce

blank

Ochrana proti záplavám se v Žamberku řeší více než deset let. Stavební práce sice v roce 2017 začaly, ale po několika měsících se zase zastavily. Firma, která zakázku za sto milionů korun vysoutěžila, zkrachovala. Investor stavby, Povodí Labe, vypsal novou soutěž letos v březnu a město výběrové řízení využilo k tomu, aby do projektu přidalo požadavek na vybudování pěší trasy na nábřeží. Dnes jsou opatření hotova z jedné třetiny.

V současnosti v Žamberku stojí betonové zídky podél toku řeky a dva poldry. Loni na podzim se ale ukázalo, že zeď, která vyrostla na louce u řeky, by naopak mohla během záplav nasměřovat vodu do ulic města. To dokonce zvažovalo odstřel problematických betonových zábran. Samotní obyvatelé proti navrženým opatřením protestovali formou petice. Lidem vadilo například to, že stavebním pracím padnou za oběť desítky vzrostlých stromů na břehu řeky.

„Na území je stavební uzávěra, bez opatření proti vodě není možné postavit ani garáž. Jen velmi těžko lze pojistit nemovitosti. Ke zlepšení přispěje vybudování alespoň nějaké formy ochrany,“ domnívá se starosta Jiří Dytrt. Soubor opatření měl být původně hotov do konce listopadu 2019. Jaká bude realita, ukáží teprve další měsíce.

Scroll to Top