Systém na vysávání odpadků z oceánů vyplul na vodu

blank

Ze San Franciska vyrazilo v závěsu za tažnou lodí zařízení organizace The Ocean Cleanup, které bude sbírat plastový odpad v Tichém oceánu. Nyní stroj míří k „velké pacifické skládce“ mezi Kalifornií a Havajskými ostrovy. Podle odhadů se zde nachází zhruba 1,8 bilionu kusů plastu. Za projektem stojí Nizozemec Boyan Slat.

Mladý Nizozemec se začal o čištění světových oceánů zajímat podle americké televize NBC News poté, co se jako šestnáctiletý potápěl ve Středozemním moři a viděl více plastových tašek než ryb. „Zařízení má podobu 600 metrů dlouhé plovoucí hráze, na níž je zespodu upevněná přepážka sahající až do třímetrové hloubky. Systém se má za působení větru, mořských proudů a vln automaticky zformovat do tvaru písmene U a pohybovat se rychleji než plastové odpadky, které jsou podle tvůrců hlavně těsně pod hladinou,“ vysvětlil enviweb.cz.

Sběrač odpadu bude fungovat do okamžiku, než senzory nevyšlou zprávu o tom, že se záhyb naplnil odpadem. Následně bude přivolána loď, která nashromážděné plasty odveze na pevninu, kde budou ekologicky zlikvidovány. Do roku 2020 by měl sběrač firmy The Ocean Cleanup zamířit do Tichého oceánu šedesátkrát. Cílem je systematicky snižovat množství odpadků v oblasti. Takzvaná velká pacifická skládka má zhruba dvakrát větší rozlohu než sousední Německo.

Scroll to Top