Deště v Beskydech plní přehrady a zvedají hladiny řek

blank

Vydatné srážky posledních dvou dnů v Beskydech zvedají hladiny toků na Karvinsku a Frýdecko-Místecku. Plní se také beskydské a podbeskydské přehrady.

Údolní nádrž Morávka na stejnojmenné řece sloužící jako zdroj surové vody pro výrobu pitné vody v Úpravně Vyšní Lhoty společnosti SmVaK Ostrava, odkud je zásobováno především Těšínsko a Třinecko, dosáhla ve středu po poledni hladiny zásobního prostoru. Správce vodního díla zvýšil odtok z nádrže na více než pět kubických metrů za sekundu. Díky propojovacímu kanálu v Raškovicích tato voda pomůže doplnit Žermanickou přehradu na Lučině, která byla ve středu v poledne stále metr a půl pod úrovní zásobního prostoru. Vodní slouží kromě rekreace především jako zásobárna vody pro ocelářský ArcelorMittal Ostrava a celulózku Biocel Paskov
Do Žermanic ve tři hodiny odpoledne přitékalo zhruba 25 kubických metrů vody za sekundu. Do přehrady Morávka více než 20 kubíků.

O 40 centimetrů se od středeční půlnoci zvedla také hladiny nádrže Šance na Ostravici, která je zdrojem surové vody pro největší beskydskou úpravnu vody v Nové Vsi u Frýdlantu nad Ostravicí společnosti SmVaK Ostrava. Přehrada přesto zůstává v důsledku dokončované rekonstrukce stále zhruba 10 metrů pod úrovní zásobního prostoru. Do přehrady ve středu odpoledne přitékalo zhruba 34 metrů kubických vody za sekundu.

Postupně se zvedá také hladina nádrže Těrlicko na Stonávce, která kromě rekreace slouží jako zdroj vody pro průmysl – černouhelnou společnost OKD a hutnické Třinecké železárny. Nadále zůstává ale více než metr pod úrovní zásobního prostoru.
Zvedají se hladiny menších toků v regionu (Lučina, Ondřejnice). Ve středu odpoledne jsou ale maximálně na úrovni prvního stupně povodňové aktivity.

Scroll to Top