Rekonstrukce čistírny ve Václavovicích

blank

Václavovice na Frýdecko-Místecku budou disponovat zmodernizovanou čistírnou odpadních vod. SmVaK Ostrava odhadují náklady stavby na více než 13 milionů korun. Informoval o tom mluvčí společnosti Marek Síbrt.

Čistírna byla vybudovaná na počátku osmdesátých let minulého století a částečně zrekonstruována před patnácti lety. Nyní projde významnou opravou. Práce by měly skončit na konci roku. Podle Síbrta má čistírna kapacitu pro vyčištění odpadní vody od 1600 obyvatel a za rok dokáže vyčistit více než 101 tisíc metrů krychlových odpadní vody. Do čistírny může přitéct maximálně až 25 litrů vody za sekundu.

„Vyměníme například čerpadla ve vstupní čerpací stanici, v srdci čistírny – tedy v aktivační nádrži – budou umístěny nové aerační elementy, vyměníme a doplníme dmýchadla, v kalojemu vyměníme potrubí přebytečného kalu, vnitřní potrubí i potrubí kalové vody,“ řekl ředitel kanalizací SmVaK Ostrava Jan Tlolka.

Vyměněny budou také v dosazovací nádrži nové nátoky z aktivační nádrže a dovybaveny odtokové žlaby nornými stěnami a odtahem plovoucích nečistot. Rovněž bude vyměněn a doplněn v oblasti systému řízení technologie provozu frekvenční měnič dmýchadel, měření hladiny ultrazvuku a měření koncentrace kyslíku v čištěné vodě. Opravy neminou ani stavební část provozu.

„Zmodernizovány budou betonové konstrukce ve vstupní čerpací stanici, vyměněno bude zábradlí kolem nádrží, dveře v provozní budově a strojovně, opravena bude střecha na kalojemu stejně jako stávající zpevněné plochy v areálu,“ doplnil Síbrt.

SmVaK Ostrava letos proinvestují do infrastruktury na Frýdecko-Místecku více než 100 milionů. Společnost investuje v roce 2018 do obnovy a rozvoje vodohospodářské infrastruktury 530 milionů korun a do oprav směřuje dalších 223 milionů korun.

Scroll to Top