90 milionů korun za rekonstrukci čistírny v Rájci-Jestřebí

blank

Rájec-Jestřebí na Blanensku zmodernizuje čistírnu odpadních vod. Po akci bude lépe čištěn a zpracováván až třikrát větší objem vody. Dosavadní zařízení bylo na hraně kapacitních možností. Nová technologie umožní využívat čistírenské kaly, které se dají využít jako hnojivo na polích.

Z větší části pokryje devadesátimilionovou investici dotace z ministerstva životního prostředí. Podle starostky města Romany Synakieviczové získal Rájec-Jestřebí zhruba 50 milionů korun a zvažuje i využití dvacetimilionového úvěru. Další prostředky z vlastního rozpočtu by totiž brzdily jiné projekty.

V současnosti hledá město zhotovitele stavby.  Synakieviczová uvedla, že by se mělo začít pracovat v tomto roce. Předpokládaný termín ukončení je plánován na rok 2020.

Rájec-Jestřebí se nachází 5 kilometrů severně od Blanska na řece Svitavě a železniční trati spojující Brno, Blansko a Českou Třebovou. Žije v něm 3 700 obyvatel a je označován za Severní bránu Moravského krasu. Do roku 1960 se jednalo o dvě oddělené obce, Rájec nad Svitavou a Jestřebí. Následně se sloučily. Dnes k městu patří také obce Holešín a Karolín.

Ilustrační foto 

Scroll to Top