ČEZ investuje 50 milionů do modernizace potrubí pro chladicí vodu v JE ...

blank

Energetici se v roce 2018 budou specializovat na část trasy mezi strojovnou druhého bloku a chladicími věžemi. Práce potrvají zhruba pět let. „Letos se zaměříme na potrubí chladicí vody v části mezi strojovnou druhého bloku a čerpadly cirkulační chladicí vody. S průměrem 3,4 metru jde o jedno z největších potrubí v areálu,“ uvedl Milan Vrána, který zodpovídá za průběh oprav. ČTK o tom informoval mluvčí elektrárny Marek Sviták.

ČEZ do potrubních tras investuje desítky milionů korun ročně. Podle mluvčího Svitáka je potřeba připravit jejich stav na desítky let provozu. „Některé potrubní trasy jsou staré desítky let, pochází totiž ze začátku 90. let. Byly mezi prvními, které se vybudovaly v době výstavby elektrárny. Jejich kontrola a rekonstrukce bude patřit mezi klíčové projekty následujících několika let,“ řekl ředitel elektrárny Jan Kruml.

V roce 2017 energetici dokončili opravu řadů přívodní surové vody z čerpací stanice Hněvkovice, která trvala tři roky a stála přes 100 milionů korun. Elektrárna chystá také modernizaci odpadních řadů na Kořensko, rozvody pitné a požární vody v areálu elektrárny nebo opravu kanalizace. Od začátku provozu ČEZ do elektrárny investoval 18 miliard korun. V roce 2020 by mohl z Temelína vést do Českých Budějovic horkovod dlouhý 26 kilometrů. Instalován by byl podél hlavní silnice z Týna nad Vltavou metr pod zemí. Projekt za 1,3 miliardy korun by patřil k nejvýznamnějším akcím v historii českého teplárenství.

Scroll to Top