Nová čistírna odpadních vod na Českokrumlovsku

blank

Šestnáct milionů korun bude stát nová čistírna odpadních vod, kterou staví v městysi Besednice na Českokrumlovsku. „Dosluhující systém nahradí zbrusu nová mechanicko-biologická čistírna, do které budou sváděny veškeré odpadní vody. Mohou tak být efektivněji zbaveny nečistot a nežádoucích látek,“ uvedl technický ředitel společnosti ČEVAK Jiří Lipold. Informoval o tom deník Právo. 

Mluvčí společnosti Jitka Kramářová sdělila, že automatické česle nového systému zachytí hrubé plovoucí nečistoty na počátku čištění. „V takzvaném lapáku vodohospodáři zachytí písek, který naopak klesá ke dnu, a usazovací nádrže se postarají o to, aby z vody zmizely další nerozpuštěné látky. Biologická linka pak využije mikroorganismy k tomu, aby z odpadní vody odstranily organická znečištění, dusík a fosfor,“ řekla Kramářová.

Celý proces následně dokončí dosazovací nádrže, odkud se bude zpět do přírody vracet již čistá voda. Výstavba čistírny by neměla omezit chod Besednice. „Hotovo by mělo být letos v létě, kdy se budou moci i ty besednické domácnosti, které dosud využívají septiky, připojit na kanalizaci,“ upozornil starosta Jaroslav Klein. Čistírna je podle něj šetrná k přírodě a nezbytná pro další rozvoj Besednice. Zhruba 11,5 miliónu z nákladů pokryjí státní a krajská dotace.

 

Scroll to Top