Cyklostezku okolo Plumlovské přehrady blokuje spor o pozemek

blank

Dlouho očekávaná cyklostezka okolo Plumlovské přehrady na Prostějovsku bude mít zdržení. Na vině je spor o pozemek. Místní si od projektu slibují, že k přehradě přivede více rekreantů. „Mám obavy, že se to může zdržet na hodně dlouho,“ přiznal starosta Plumlova Adolf Sušeň. Informoval o tom portál idnes.cz.

Stavbu cyklostezky připravuje Plumlov tři roky. Objevil se však nečekaný problém s vlastnictvím jednoho pozemku. Místní si od ní slibují příliv dalších rekreantů, turistů a sportovců. Ačkoliv je přehrada po rozsáhlé modernizaci, tak se k ní turisté vrací jen pozvolna. Stezka má vést od Plumlova směrem k letnímu kinu po levém břehu těsně kolem vody.

„Všichni, kdo se kolem přehrady pohybujeme, na cyklostezku čekáme a víme, že je stěžejní záležitostí, aby se sem lidé dostali a aby tady měli co dělat. Pokud rekreanti nemají vyžití, nevrátí se. Pro in-line bruslaře nebo cyklisty by byla obrovským přínosem a pomohla by celkovému oživení lokality,“ řekl provozovatel zdejšího letního kina Pavel Ošlejšek.

Spor o vlastnictví pozemku potvrdila místostarostka Plumlova Gabriela Jančíková. „Jeden soukromý majitel se chce soudit s Povodím Moravy. Tvrdí, že pozemek, který je napsaný na Povodí, je jeho. Dokud se to nevyjasní, neposuneme se dál. Musíme počkat na rozhodnutí soudu. Tři roky trvalo, než jsme s Povodím vyjednali podmínky, protože měli různé požadavky ohledně přístupu k vodě. Teď je konečně trasa na papíře, máme dotační titul, dokonce i příslib peněz a požádali jsme o územní rozhodnutí, takže doufáme, že se to co nejdříve někam posune,“ uvedla Jančíková.

Mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař sdělil, že plánovaná cyklostezka prochází přes pozemek, o jehož hranici se vede spor. Podle něj by jej mohla vyřešit dohoda mezi Povodím Moravy a Plumlovem. „Městu jsme nabídli jiné pozemky, po kterých by cyklostezka mohla vést, a také veškerou možnou spolupráci. Zároveň jsme stanovili podmínky, aby cyklostezka nebránila správě a péči o nádrž,“ vysvětlil Chmelař.

Podle starosty Plumlova Adolfa Sušně už mělo být vydané územní rozhodnutí a se zahájením stavby za 14 milionů korun se v optimálním případě počítalo letos. Přehrada dlouhodobě bojovala s jedovatými sinicemi. Nyní si čistou vodu bez sinic udržuje vesměs větší část sezony, ačkoliv museli hygienici loni v srpnu opět vyhlásit zákaz koupání.

Scroll to Top