Další žaloba v kauze zlínských vodáren

blank

Vodovody a kanalizace Zlín podaly žalobu na Moravskou vodárenskou. Cílem je definitivně zjistit, jestli je současný provozní model, na jejímž základě MOVO provozuje vodárenskou infrastrukturu na Zlínsku, platný. Ve čtvrtek 25. ledna o tom informoval ČTK mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák. Žalobou se bude zřejmě zabývat olomoucký okresní soud.

Spor v kauze provozování vodohospodářské infrastruktury na Zlínsku dále pokračuje. Podle současného kontraktu se má o provoz do roku 2034 starat Moravská vodárenská, která patří do skupiny Veolia. To se nelíbí některým akcionářům VaK Zlín. Vrchní soud v Olomouci už označil valnou hromadu vodáren z 2004, která vznik současné situace umožnila, jako neplatnou. Město Zlín už vyzvalo Moravskou vodárenskou k dobrovolnému vrácení prodané části podniku. Ta to odmítla. Podle Moravské vodárenské k tomu není důvod.

V dokumentu, který poskytl Zlínu předseda představenstva VaK Zlín Svatopluk Březík, například stojí, že podle názoru VaK Zlín je soudně napadená smlouva o prodeji části podniku neplatná a MOVO by měla VaKu tehdy prodaný podnik vrátit. O zrušení platnosti smluv, na jejichž základě byl provozní model zaveden, usilují také další akcionáři. Například Otrokovice či Fryšták.

Na podzim pro změnu podala žalobu Moravská vodárenská na svého kritika Radka Novotného. Podle něj jdou politici na ruku koncernům, které infrastrukturu provozují. Moravská vodárenská a Veolia s názory Novotného nesouhlasí a podaly k ostravskému krajskému soudu žalobu na ochranu pověsti právní osoby.

„Pan Novotný více než deset let napadá soukromé vodárenské společnosti v České republice, přičemž zásadně útočí na ty, ve kterých je majetkově účastna Veolia. Tímto způsobem se snaží ovlivnit názor široké veřejnosti, zvolených politiků, případně soudů. V poslední době dosáhly útoky takové intenzity, že nám nezbývá nic jiného, než se proti konkrétním tvrzením poškozujícím dobrou pověst skupiny Veolia bránit soudní cestou,“ uvedl k věci před několika měsíci ředitel Moravské vodárenské Martin Bernard.

Novotný se ve svých tvrzeních opírá o pravomocné rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci, podle kterého byla v roce 2004 neplatná valná hromada zlínských VaK. Na ní se rozhodovalo o prodeji části podniku.

Scroll to Top