V Klatovech zdraží vodu o korunu

blank

Zastupitelstvo města rozhodlo na svém posledním zasedání o vytvoření zvláštního fondu Vodovod a kanalizace Točník. Do něj půjdou finanční prostředky například z navýšení vodného a stočného. Právě v Točníku Klatovy vybudují vodovod a kanalizaci za 60 milionů korun.

„Schválili jsme fond, jehož prostřednictvím bude tato akce financována. Bude tvořen prostředky z dotací, z rozpočtu a vodohospodářského fondu. Samozřejmě tam půjdou peníze, které lidé platí za přípojky, jež jsou pro vodovod a kanalizaci potřeba. Fond bude také tvořen z navýšení nájemného, vodné a stočné bude navýšeno o jednu korunu,“ informoval místostarosta Václav Chroust.

Starosta Rudolf Salvetr také připomněl, že vodné a stočné patří v porovnání s jinými městy k nejlevnějším. „Musíme si ale uvědomit, že pokud chceme tuto službu poskytnout dále, je třeba být solidární,“ uvedl Salvetr. Do nově vytvořeného fondu půjdou ročně čtyři miliony korun.

V současnosti mají všichni obyvatele Točníku své vlastní studny. Část peněz na akci by měla jít z dotace, část pak z městských peněz. „Tyto prostředky jsou několikero druhu, jednak z vodohospodářského fondu, dále budeme muset dát část peněz z rozpočtu, poté je třeba najít i další zdroje. Když se dělala akce Klatovy – čisté město, byl vytvořen fond, kdy část vodného a stočného byla dávána stranou právě do něj. Stejný princip bychom chtěli udělat i v případě Točníku,“ sdělil před několika týdny starosta Klatov. Práce v obci budou rozděleny na roky 2018 a 2019.

Zdroj: Klatovský deník 

Scroll to Top