Plavební komora má u Smíchova zelenou

blank

Dětský ostrov v Praze a jeho okolí čekají významné změny. Blíží se výstavba druhé plavební komory. Místním se však tyto plány nelíbí. Obávají se hluku a zhoršení kvality ovzduší. Projekt nazvaný Praha Staré Město, který už získal kladný posudek vlivu na životní prostředí, s otevřenou náručí nevítá ani vedení Prahy 5.

Nové zdymadlo by mělo přiléhat k pravé straně Dětského ostrova a jeho cílem bude ulehčit vytížené komoře Praha Smíchov, kterou ročně propluje 25 tisíc lodí. Nová komora by měla mít kapacitu 8 tisíc lodí.

„Veřejný zájem či prospěšnost jsou téměř nulové. Další potenciální poškození životního prostředí je naopak zřejmé,“ popsal stanovisko spolku Zdravý rozum odpůrce projektu Miroslav Čacký. Radnice Prahy 5 má naopak problém s  velkolepostí projektu. Mezi obyvateli Smíchova také panuje strach, aby se z Vltavy nestala kvůli nové komoře dálnice. Názorový protipól tvoří Ředitelství vodních cest, podle kterého se množství lodí na Vltavě nijak nezmění.

„Zvýšení provozu neočekáváme. Naopak dojde k omezení čekání lodí, takže se naopak proces plavby zjednoduší a vypouštění škodlivin ze stojících lodí klesne,“ uvedl mluvčí ŘVC Jan Bukovský, který zároveň smetl i další argument místních, jímž je zatížení prostředí hlukem. ŘVC uvedlo, že projekt na své okolí žádný negativní vliv mít nebude. Odvolává se přitom na studii EIA, která významnější zatížení území neočekává.

Dalším potenciálním problémem pro plavební komoru může být plánovaná rekonstrukce Dětského ostrova, kde chce město nalákat více mladších ročníků. „Kvůli stávající komoře už tak část řeky nemůže sloužit rekreaci, pokud se vybuduje komora i z druhé strany ostrova, bude to likvidační,“ uvedl radní Prahy 5 Tomáš Homola.

Zdroj: Deník

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top