ENESA pomůže hospodařit s vodou objektům v Kolíně

blank

Kolínská městská rada schválila smlouvu k modernizaci vytápění, osvětlení a hospodaření s vodou. Projekt za 30 milionů korun se bude týkat 14 objektů. Roční úspora bude činit dvou a půl milionu korun. Třicetimilionová investice by se měla vrátit do 12 let.

Radní v Kolíně si nechali vypracovat analýzu, která kalkulovala se 14 objekty ve městě. Jednalo se o 9 základních škol, 2 mateřské školy, radnici, společenský dům a Malý zámeček. Do konce roku 2018 zde budou zrealizována navržená úsporná opatření.

„Charakteristickým rysem projektů EPC je komplexnost. Pro dosažení maximálního efektu je třeba data z provozu průběžně sledovat a systém energeticky úsporných opatření ladit jako orchestr po celou dobu trvání projektu, což je v případě Kolína 12 let,“ vysvětlil ředitel společnosti ENESA Ivo Slavotínek. Podle něj firma ze zkušeností s obdobnými projekty na Praze 13, v Písku nebo Klatovech ví, že počáteční výše smluvně zaručených úspor, které v Kolíně činí 22 %, se v průběhu projektu díky energetickému managementu ještě zvyšuje.

ENESA patří k významným českým poskytovatelům energetických služeb. Společnost na trhu působí dvanáct let. K jejím hlavním cílům patří vyvíjet a realizovat projekty EPC. Základním principem metody EPC jsou úsporná opatření splácené z dosažených úspor. Pro celý projekt EPC je určen pouze jeden dodavatel energetických služeb, který na svoji zodpovědnost přijímá většinu finančních a technických rizik. Od roku 2015 je ENESA součástí skupiny ČEZ.

Scroll to Top