Hrázi rybníku Mrhal hrozí protržení

blank

V pátek 2. června zaznamenala společnost Vodní díla TBD průsak vody z hráze rybníku Mrhal. Firma rozhodla, že se na místo musí dovézt kamení, které však řeší situaci pouze dočasně. Rybník potřebuje akutní rekonstrukci, majitel na ni však nemá peníze.

Rybník Mrhal se nachází na Rudolfovském potoce a leží v katastrálním území obcí Jivno a Hlincová Hora na Českobudějovicku. Během horkých letních dnů je útočištěm stovek rekreantů, které v lokalitě čeká povětšinou čistá voda, občerstvení a mnozí zde také hledají klid od rušných Českých Budějovic.

Může nastat katastrofický scénář

Osmihektarová nádrž je v současnosti ve velkém ohrožení. Vodohospodářská společnost tam objevila během rutinní kontroly únik z hráze. Kdyby se protrhla, mohla by v krajním případě zaplavit i okolní obce. Informaci potvrdil deníku MF Dnes Pavel Pána ze společnosti Vodní díla TBD. Podle něj v místě nastal první stupeň povodňové aktivity. Firma situaci monitoruje.

Komunikace u rybníku už je uzavřená

Na vině je zřejmě těžká technika, která denně projíždí po příjezdové cestě podél rybníku z Jivna do Hlincové Hory. Právě pod srázem u komunikace začala voda prosakovat. Cesta už je uzavřena a stav bude trvat do doby, než se problém s průsakem vody vyřeší.

Dočasně navezené kamení situaci neřeší

„Provizorně je na místě navezeno kamení. To ale situaci vyřeší jen na několik dalších týdnů. Vzhledem k závažnosti situace se o dalším postupu bude jednat na středeční schůzce na magistrátu za účasti dotčených obcí, Povodí Vltavy, majitele rybníka a společnosti Vodní díla TBD,“ uvedla vedoucí oddělení vodního hospodářství v Českých Budějovicích Jaroslava Snížková. Firma Vodní díla TBD už doporučila majiteli rybníku, aby ihned zahájil práce na projektové dokumentaci pro vybudování nové výpusti a bezpečnostního přelivu.

Opravy omezí aktivity návštěvníků, jsou však nevyhnutelné

„Propouštění vody řešíme od samého začátku, kdy jsme rybník koupili. Jen teď je ten průsak větší. Stejný problém tu ale byl i při posledním vypouštění před šedesáti lety. O vybudování spodní výpusti a bezpečnostního přelivu uvažujeme dlouho, jde o milionové investice, ale nejsou na to vypsané žádné dotační tituly,“ uvedl Martin Šťastný, který rybník získal do vlastnictví před více než dvaceti lety. Případné zahájení oprav znamená výrazné omezení pro chataře, rybáře i návštěvníky, kteří lokalitu navštěvují. Rekonstrukce je ale pro budoucnost rybníku zcela klíčová. Podstatné bude také vyjádření českobudějovického vodoprávního úřadu.

Scroll to Top