Obecní pozemky neprodáme, zní z Nových Heřminov. Stavba přehrady se může oddálit

blank

Zrak veřejnosti se opět upíná k chystané výstavbě přehrady v Nových Heřminovech na Bruntálsku. Jedná se o součást protipovodňového projektu, který má před velkou vodou ochránit až šest tisíc obyvatel. Obec je stále proti. Stavba má však i své zastánce. Tématem se zabýval deník MF Dnes.

V hospodě v Nových Heřminovech se občané během posledních dnů sešli kvůli plánované výstavby přehrady hned dvakrát. V prvním případě své záměry vysvětlovalo Povodí Odry, o den později se slova ujal starosta a její právník. Ačkoliv se ozývají hlasy, že by měla obec názor změnit, stále se proti stavbě přehrady její představitelé vyhrazují.

Otázka visí nad provozovatelem nové kanalizace

Lidem se například nelíbí, že kvůli stavbě přehrady přijdou o železobetonový obloukový most z dílny Rudolfa Saligera. Předmětem znepokojení je i kanalizace, kterou bude obec muset mít. Zaplatí ji stát, ale lidem připadá drahá a otázka visí i nad jejím provozovatelem. Podnikatelé však vidí v projektu šanci. „Jsem pro rozvoj obce, a ten nám přehrada může dát. Může to být nový impulz. Obec skomírá, nejsou tady například stavební pozemky,“ řekl například Tomáš Foros. Ten žije v blízké Široké Nivě a v Nových Heřminovech má rodiče a vlastní zde několik nemovitostí.

Situaci mohou změnit i podzimní volby, přemítá právník obce

Starosta obce Ludvík Drobný chce proti přehradě dál bojovat, protože obecní pozemky jsou jedny z posledních, které nejsou vykoupené, a prodat je nehodlá. „Vyvlastnění je podmínkou zahájení stavby. Vyvlastňovací řízení se táhnou roky a obec se může bránit jako účastník a uplatní veškeré opravné prostředky, na které má právo,“ sdělil právník obce Radek Ondruš. Podle něj může stavbu odsunout i nová vláda, která by se dostala k moci po podzimních parlamentních volbách. Obec se odkazuje na výsledky referenda z roku 2008, kde lidé přehradu odmítli. Nové hlasování obec vyhlásit nenechá a z poslední debaty vyplynulo, že v případě snahy aktivistů o nové referendum by ani tak nemuseli získat dostatek podpisů. „Plníme usnesení vlády a pokračujeme. Plánujeme schůzku našich odborníků s vedením obce,“ řekla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Starosta se sejde s hejtmanem kraje

V následujících dnech se sejde starosta obce s hejtmanem Ivo Vondrákem, aby ho informoval o postoji obce. Vondrák se naklání spíše pro výstavbu přehrady. „Ochrana životů i majetku je prioritou. V tomto případě se předpokládá komplexní řešení, kde je klíčovým prvkem právě přehrada s protipovodňovou ochranou pro více než šest tisíc lidí,“ sdělil Vondrák.

 

 

 

 

Scroll to Top