V Rychnově nad Kněžnou se uskuteční zásadní jednání

blank

V jedenáctitisícovém Rychnově může být ve čtvrtek 16. března velmi napjatá atmosféra. Do severovýchodních Čech se sjedou k diskuzi zastánci i odpůrci pěčínské přehrady, kterou plánuje Povodí Labe postavit v Orlických horách na říčce Zdobnici. Na jednání dojde ke konfrontaci zainteresovaných stran. Ke slovu se tak dostanou místní obyvatelé, nespokojení starostové, ekologové a zástupci Povodí Labe. O plánované akci informoval Hradecký deník.

Pěčínská nádrž by měla během sucha posilovat zdroje vody z povodí horního a středního Labe pro zajišťování zásobování Hradce Králové. Při povodních by ochránila zástavbu podél řeky Zdobnice. Podle historických pramenů se o výstavbě nádrže uvažovalo již v roce 1902. V republice je necelých 70 míst, které by připadaly v úvahu pro výstavbu nádrže. Jedenáct z nich se nachází ve východních Čechách.

Plány ohledně pěčínské přehrady dlouhodobě kritizují starostové a ochranáři. Zásadně proti jsou i místní občané. Petice proti výstavbě přehrady obsahuje přes dva tisíce podpisů. Podle zdobnického starosty Petra Novotného obec neustoupí a využije všech možných prostředků, aby se nádrž nestavěla. Kromě obyvatel dotčených oblastí se počítá i s účastí rekreantů a chalupářů.

Krajinný ekolog Martin Hanousek má informaci, že někteří chalupáři zvažují i zadání oponentní studie. Hanousek dále dodal, že chtějí oslovit lidi z ostatních zájmových skupin a spolků, kteří s přehradou nesouhlasí. Na jednání v Rychnově bude rovněž pokračovat petice proti výstavbě nádrže.

Hlavním argumentem odpůrců přehrady je to, že by stavba nenávratně zničila vzácnou lokalitu a zkomplikovala život místním lidem. Starosta Zdobnice také řekl, že by musela v obci vzniknout kanalizace a čistírna odpadních vod, a to by znamenalo vyšší náklady pro samotné občany.

„Musely by se měnit cesty, některá obydlí místních by se ocitla pod vodou. Kolem přehrady je navíc plánováno stometrové ochranné pásmo, do kterého by se mohlo jen s povolenkou. Takže by se do jejího okolí ani nikdo nedostal,“ uzavřel starosta.

Ilustrační foto

Scroll to Top