Železné hory I: Strádovským peklem podél Chrudimky

blank

Výlet začíná v městečku Nasavrky, které se nachází na samé hranici CHKO Železné hory a mimo jiné je známé svým včelařským učilištěm. Čeká vás desetikilometrový výlet údolím nebo spíše kaňonem meandrující Chrudimky, který určitě stojí za to.

K řece se z městečka dostanete po modré turistické značce, která se na rozcestí s příznačným názvem Peklo spojuje se zelenou značkou. Samotný název naučné stezky v Nasavrkách na toto rozcestí – Keltská naučná stezka – dává jasně najevo, že máme kromě krásné a geomorfologicky zajímavé trasy také co do činění s místem, které má bohatou a předkřesťanskou historii. Poblíž v Hradišti u Českých Lhotic se totiž nachází jediné známé keltské oppidum ve východních Čechách z druhého století před Kristem.

My se ale vydáme po zelené turistické značce do přírodní rezervace Strádovské peklo. Čeká vás romantická cesta kaňonem, cestou uvidíte také Pekelský mlýn, nad srázem nad vámi uvidíte plot Slavické obory. Zříceninu hradu Strádov spatříte na skalnatém ochozu na opačné straně řeky. Poté, co vystoupáte po cestě kaňonem nahoru, dojdete do obce Práčov, kde se nacházelo hradiště a nejvýraznější památkou obce je původně gotický kostel sv. Jakuba nad kaňonem Chrudimky, ale také nad vodní nádrží Křižanovice II s vodní elektrárnou. Zde máte dvě možnosti, jak se dostat na druhou stranu řeky. Buď obejdete přehradu a lesními cestami se napojíte na zelenou turistickou značku u zříceniny hradu Strádov, nebo zvolíte poněkud dobrodružnější cestu nad nádrží. Zde budete muset za vodní elektrárnou použít žebřík, abyste se po mostě dostali přes řeku. Cesta s kočárkem, nebo malými dětmi tudy tedy není možná. Máte-li s sebou pejska, počítejte s tím, že ho budete muset v náručí vynést po žebříku, jak to udělal autor tohoto textu.

Výhled ze strádovské zříceniny, která se nachází na skále nad řekou, rozhodně stojí za to. Ze Strádova se můžete vydat po zelené turistické značce stejnou cestou zpět do Nasavrk, nebo se vydat opačným směrem do Libáně, která je v současnosti jejich částí. Z Libáně Vás dovede zpět do Nasavrk buď modré turistická značka, kterou ale sejdete zpět do kaňovu Chrudimky k Pekelskému mlýnu, nebo se můžete polní cestou – v současnosti cyklostezka 4141 – zpět do Nasavrk.

Výlet je středně náročný a dlouhý 10-12 kilometrů podle toho, jakou variantu zvolíte. Vzhledem k tomu, že budete kolem vodní elektrárny muset využít dva žebříky a místy se budete pohybovat na úzké stezce nad řekou, není trasa vhodná pro kočárek.

Scroll to Top