SmVaK Ostrava k napouštění bazénů

blank

Vyšší teploty lákají ke svlažení ve vodě. Koupání ve vlastních bazénech je příjemné a pohodlné. Jak radí s napouštěním bazénů zástupci z řad vodohospodářů? O to se zajímal portál Komunální ekologie. Redakce vodarenstvi.cz se nyní zaměřila na reakci Milana Koníře ze Severomoravských vodovodů a kanalizací Ostrava.

Problémy mohou přijít v momentě, kdy se rozhodne větší množství odběratelů v lokalitě napouštět prostřednictvím přípojky bazén ve stejný čas, a lidé ho chtějí mít navíc napuštěný co nejrychleji. Při náhlém zvýšení odběru může dojít ke změnám hydraulických poměrů vyvolaným vysokou rychlostí proudění vody v potrubí. To má za následek uvolňování usazenin a zákal vody, který se může dostat do poměrně širokého okolí. Nárazové odběry mohou také způsobit pokles tlaku vody. To se negativně projeví u ostatních odběratelů, kteří můžou být omezeni v odběru ze sítě.
Nepříjemným situacím lze předejít dodržováním několika základních pravidel. Bazén je vhodné napouštět pozvolna, klidně několik dnů a ideálně mimo odběrové špičky. Nejlépe přes noc ve všední den,“ řekl Milan Koníř z SmVaK Ostrava.

Zahradní bazén je podle něj možné napouštět zdlouhavě z veřejné vodovodní sítě s rizikem řady nepříjemností, nebo zvolit pohodlnější cestu v podobě dovozu vody do bazénu cisternou Severomoravských vodovodů a kanalizací Ostrava. Proces tak bude výrazně rychlejší a nedotkne se negativně okolních odběratelů. Zájem o tuto službu každoročně výrazně stoupá – loni se u SmVaK Ostrava téměř zdvojnásobil. Opatrnost je na místě také v případě napouštění bazénu ze studny. Je vhodné si nechat provést laboratorní rozbor, zda je voda k danému použití vhodná a nepředstavuje zdravotní riziko. Službu lze objednat přes bezplatnou zákaznickou linku nebo je možné využít poptávkový formulář na internetových stránkách www.smvak.cz v sekci Nabídka služeb.

Na rozdíl od některých jiných tuzemských vodárenských společností se SmVaK Ostrava rozhodly nabízet službu i v letošním roce poznamenaném v naší zemi od března epidemií nového typu koronaviru. Služba bude poskytnuta při přísném dodržení všech hygienických a bezpečnostních pravidel, aby bylo zdravotní riziko minimalizováno. Ať již jde o vybavení osobních ochranných pomůcek v podobě rukavic, roušek a odpovídajícího oblečení, nebo bezkontaktní způsob platby,“ doplnil Koníř.

Scroll to Top