Vynikající kvalita pitné vody v Moravskoslezském kraji

blank

V návaznosti na Situační zprávu SOVAK ČR informovali vodohospodáři z SmVaK Ostrava o kvalitě vody v oblasti jejich působnosti. K výbornému stavu podle nich přispívají zdroje vody v podobě údolních nádrží, moderní úpravárenský proces a pravidelná péče o kvalitu vody v průběhu distribuce. Jak uvedl mluvčí Marek Síbrt, z 21 845 laboratorně sladovaných ukazatelů v loňském roce odpovídalo 21 812 z nich parametrům stanoveným příslušnou vyhláškou – tedy 99,85 %.

„Podle údajů z Českého statistického úřadu bylo v roce 2019 v České republice pitnou vodou z veřejného vodovodu zásobováno 10 090 190 obyvatel, to znamená 94,6 % z celkového počtu obyvatel. Budeme-li hodnotit kvalitu pitné vody z pohledu statistických výsledků monitoringu, můžeme s uspokojením konstatovat, že pitná voda z veřejného vodovodu je v ČR kvalitní a bezpečná. Kontrola kvality vody je dle legislativy České republiky nastavena velmi přísně, kde řada ukazatelů má limit nižší, než požaduje evropská směrnice pro pitnou vodu, a to dokonce i v aktuálním novelizovaném znění z konce roku 2020,“ uvádí v situační zprávě ke kvalitě pitné vody z 24. května Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK ČR).

Jak dále zdůraznil Síbrt, pro kvalitu pitné vody a pro teplou vodu jsou v České republice vyhláškou č. 252/2004 Sb. stanoveny hygienické limity. Vyhláška zároveň udává četnost a rozsah kontroly jejich dodržování. Tento předpis je zároveň v souladu s evropskou směrnicí, která definuje parametry kvality pitné vody určené pro lidskou spotřebu. Kontrola se týká chemických, fyzikálních i mikrobiologických parametrů pitné vody.

„Kontrola kvality vody ve vodárenském procesu v SmVaK Ostrava začíná v centrálních úpravnách pitné vody v Podhradí, Nové Vsi a Vyšních Lhotách hned při přítoku surové vody z údolních nádrží do úpravny. A to pro někoho možná trochu překvapivě. Zajišťují ji pstruzi, siveni a podobné typy ryb citlivé na kvalitu vody a přítomnost ropných, toxických nebo jiných látek. V případě, že by ryby v akváriu zareagovaly, začaly hromadně umírat, obsluha provozu okamžitě přijímá potřebná opatření a je nucena úpravnu odstavit,“ sdělil ředitel Ostravského oblastního vodovodu Jiří Komínek.

Podle generálního ředitele SmVaK Ostrava Anatola Pšeničky kontrola kvality vody probíhá v průběhu celého procesu výroby a úpravy vody v centrálních zdrojích, ve vodojemech, kde se pitná voda shromažďuje, ve vodovodním potrubí i přímo u spotřebitele, kterému teče voda z kohoutku. „Místa u spotřebitelů jsou vybírána náhodně a pravidelně se obměňují, aby byl náš zásah co nejširší. Velmi často souvisí stížnosti na kvalitu, barvu nebo chuť pitné vody spíše s rozvody v domech a bytech než s tím, jaká voda k dané nemovitosti přiteče,“ doplnil Pšenička.

Scroll to Top