V návaznosti na Situační zprávu SOVAK ČR informovali vodohospodáři z SmVaK Ostrava o kvalitě vody v oblasti jejich působnosti. K výbornému stavu podle nich přispívají zdroje vody v podobě údolních nádrží, moderní úpravárenský proces a pravidelná péče o kvalitu vody v průběhu distribuce. Jak uvedl mluvčí Marek Síbrt, z 21 845 laboratorně sladovaných ukazatelů v loňském roce odpovídalo 21 812 z nich parametrům stanoveným příslušnou vyhláškou – tedy 99,85 %.
„Podle údajů z Českého statistického úřadu bylo v roce 2019 v České republice pitnou vodou z veřejného vodovodu zásobováno 10 090 190 obyvatel, to znamená 94,6 % z celkového počtu obyvatel. Budeme-li hodnotit kvalitu pitné vody z pohledu statistických výsledků monitoringu, můžeme s uspokojením konstatovat, že pitná voda z veřejného vodovodu je v ČR kvalitní a bezpečná. Kontrola kvality vody je dle legislativy České republiky nastavena velmi přísně, kde řada ukazatelů má limit nižší, než požaduje evropská směrnice pro pitnou vodu, a to dokonce i v aktuálním novelizovaném znění z konce roku 2020,“ uvádí v situační zprávě ke kvalitě pitné vody z 24. května Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK ČR).
Jak dále zdůraznil Síbrt, pro kvalitu pitné vody a pro teplou vodu jsou v České republice vyhláškou č. 252/2004 Sb. stanoveny hygienické limity. Vyhláška zároveň udává četnost a rozsah kontroly jejich dodržování. Tento předpis je zároveň v souladu s evropskou směrnicí, která definuje parametry kvality pitné vody určené pro lidskou spotřebu. Kontrola se týká chemických, fyzikálních i mikrobiologických parametrů pitné vody.
„Kontrola kvality vody ve vodárenském procesu v SmVaK Ostrava začíná v centrálních úpravnách pitné vody v Podhradí, Nové Vsi a Vyšních Lhotách hned při přítoku surové vody z údolních nádrží do úpravny. A to pro někoho možná trochu překvapivě. Zajišťují ji pstruzi, siveni a podobné typy ryb citlivé na kvalitu vody a přítomnost ropných, toxických nebo jiných látek. V případě, že by ryby v akváriu zareagovaly, začaly hromadně umírat, obsluha provozu okamžitě přijímá potřebná opatření a je nucena úpravnu odstavit,“ sdělil ředitel Ostravského oblastního vodovodu Jiří Komínek.
Podle generálního ředitele SmVaK Ostrava Anatola Pšeničky kontrola kvality vody probíhá v průběhu celého procesu výroby a úpravy vody v centrálních zdrojích, ve vodojemech, kde se pitná voda shromažďuje, ve vodovodním potrubí i přímo u spotřebitele, kterému teče voda z kohoutku. „Místa u spotřebitelů jsou vybírána náhodně a pravidelně se obměňují, aby byl náš zásah co nejširší. Velmi často souvisí stížnosti na kvalitu, barvu nebo chuť pitné vody spíše s rozvody v domech a bytech než s tím, jaká voda k dané nemovitosti přiteče,“ doplnil Pšenička.
Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Soubory cookies třetích stran
Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.
Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!