Podle laboratorních analýz několika nezávislých laboratoří způsobil masivní úhyn ryb v Bečvě kyanid a jediným účinným opatřením je podle Povodí Moravy snížení jeho koncentrace zvýšením průtoků v tocích upouštěním z nádrží.
„Situaci jsme začali řešit ihned po ohlášení. K tomu jsme využili zásoby vody z vodní nádrže Bystřička a zvýšili jsme odtok až na patnáctinásobek. Manipulace jsme prováděli i v následujících dnech, aby došlo k naředění škodlivé látky a zabránilo se dalším úhynům ryb. Odběry v místech níže po toku dokazují, že koncentraci kyanidu se nám podařilo takto snížit,“ sdělil generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.
Látka znamenala teoretické riziko také pro řeku Moravu. „Ukázalo se, že snížení koncentrace představuje jediné účinné řešení havárie. Z tohoto důvodu jsme vyčíslili postupové doby – rychlosti proudění v síti toků pod jednotlivými nádržemi pro stanovení počátku zvýšených odtoků z nádrží Slušovice a Fryšták. Vzhledem k tomu, že přímo na řece Moravě není žádná větší nádrž, snižujeme koncentraci kyanidu díky zásobám vody ze Slušovic a Fryštáku, které leží na přítocích do Moravy,“ vysvětlil Gargulák. Situaci se podle vodohospodářů daří postupně řešit.
Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Soubory cookies třetích stran
Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.
Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!