S informací přišli vědci, kteří porovnávali satelitní fotografie ledové pokrývky arktického ostrova v uplynulých 26 letech. Rychlost tání je podle nich ještě vyšší, než původně očekávali.
Podle studie, která byla publikována v odborném magazínu Nature, se hladiny moří do roku 2100 zvednou o 67 centimetrů, což je o sedm centimetrů více, než kolik ve svých propočtech uváděl Panel OSN pro změny klimatu. Vodou a povodněmi bude ohroženo až 400 milionů lidí.
Profesor Leedské univerzity a jeden z autorů studie Andrew Shepherd uvedl, že následky rychlého tání ledovců budou pro obyvatele některých pobřežních států devastující. Grónsko podle expertů od roku 1992 ztratilo 3,8 bilionu tun ledu a tempo odtávání se zvýšilo z 33 miliard tun za rok v 90. letech na 254 miliard ročně během uplynulé dekády. Největší extrém nastal v roce 2011, kdy přišlo Grónsko o 355 miliard tun ledu. Vědci zároveň upozorňují, že nejhorší může být dokonce tento rok, který však do studie nebyl započten.
Přibližně za polovinou ztráty ledu v Grónsku stojí teplota vzduchu, dále rychlejší pohyb ledovců směrem do oceánů. Na tvorbě studie se podílelo 96 vědců z 50 mezinárodních organizací.
Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Soubory cookies třetích stran
Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.
Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!