Vodu zadržuje na Opavsku šest nových tůní

blank

Šest tůní vzniklo v lesích a na loukách v okolí potoka Raduňka na Opavsku v Moravskoslezském kraji. Zadržují vodu v krajině a prospívají vodomilným rostlinám i živočichům. Akce za 750 tisíc korun je součástí programu Vracíme vodu lesu.

„Každá tůň má litorální pásmo navazující na okolní terén a další část hlubokou až 1,3 metry, v níž se bude držet voda i v období sucha. Aby byl terén členitější, vytvořili jsme také osm opakovaně zaplavovaných prohlubní,“ řekl vedoucí správy toků pro oblast povodí Odry z Lesů ČR Miroslav Kahánek. Podnik na stavbu čerpal dotaci z Operačního programu Životní prostředí. V programu Vracíme vodu lesu, největším v historii podniku, zatím Lesy ČR dokončily 70 staveb, 130 dalších budují a 150 projekčně připravují. Roční účet činí 230 milionů korun. Státní podnik program zahájil na jaře 2019.

„Celkem počítáme s více než miliardovou investicí, letos jde o milionů korun. Sucho je současným společenským tématem. Netýká se jen lesníků a zemědělců, ale obcí, měst a všech, kterým vysychají studny. Proto v celé zemi stavíme a obnovujeme malé vodní nádrže, rybníky a rašeliniště, budujeme tůně a mokřady, vracíme potoky do přírodních koryt a do vysychající krajiny vodu. Chceme pomoci,“ řekl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.

Podle ministra zemědělství Miroslava Tomana je stále se prohlubující sucho velký problém, který ovlivňuje stav našich lesů a je jednou z příčin rozsáhlé kůrovcové kalamity. „Také proto vítám a podporuji každou iniciativu pro boj se suchem. Před rokem jsem prohlásil, že do konce mého mandátu vybudujeme nebo opravíme v průměru jeden rybník denně. Tento slib plníme, o čemž svědčí to, že jsme v roce 2019 podpořili přibližně jednou miliardou korun vybudování a obnovu 387 rybníků. Všechna opatření, která nám pomohou zadržet vodu v krajině, považuji za důležitá,“ uvedl ministr zemědělství Toman. Podnik spravuje v každém kraji drobné toky, nejčastěji obnovuje lesní nádrže a buduje tůně, na což využívá dotace z ministerstva zemědělství a životního prostředí.

Scroll to Top