Liberec bude zachytávat dešťovou vodu ve školce

blank

Zachytávání dešťové vody, snížení rizika záplav a zlepšení hospodaření s vodou plánuje liberecká radnice pro opravovanou mateřskou školu v Ostašově. Pro páté největší město v zemi jde vůbec o první projekt. Radnice krajského města však chce řešit využívání dešťové vody také u dalších městských budov. Informoval o tom portál ekolist.cz

„Byla bych ráda, aby to bylo standardem, pokud budeme realizovat nějaké rekonstrukce nebo tam, kde to bude dávat smysl,“ řekla náměstkyně primátora Radka Loučková Kotasová (ANO). Pro ostašovskou školku radnice plánuje vybudování tří retenčních nádrží za 2,3 milionu korun. Na akci chce získat evropskou dotaci, která by pokryla většinu nákladů.

Vybudování nádrží by mělo pomoci i ochránit Ostašovský potok před zahlcením srážkovou vodou z přívalových dešťů, nádrže by měly přebytečnou vodu zadržet. Mateřská škola Pastelka v Ostašově je nyní kvůli rekonstrukci, která začala na konci března, prázdná. Část dětí tak dochází do provizorně vytvořené školky v budově ZŠ Ostašov v Žákovské ulici a část do školky v Machníně v Heřmánkově ulici.

Scroll to Top