Sucho 2020: Odumírání stromů a podmínky pro škůdce

blank

Česko zažívá jedno z nejhorších období sucha v historii. Trpí i lesy. Sucho a teplo totiž způsobují  odumírání stromů a vytváří vhodné podmínky pro šíření škůdců. Nejviditelnější je podle ministerstva zemědělství kůrovcová kalamita na smrkových porostech, kvůli suchu ale plošně odumírají i borovice a dubové porosty.

„Uvědomujeme si důležitost vody, proto jsme před rokem spustili největší vodohospodářský program v historii státního podniku s názvem Vracíme vodu lesu. V něm investujeme více než miliardu korun do stavby malých vodních nádrží, mokřadů nebo revitalizace vodních toků,“ uvedl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.

Doposud podnik zahájil stavbu 350 vodohospodářských staveb. „Naše stavby zmírní sucho a zpomalí odtok vody z krajiny. Jde o malé nádrže, rybníky, tůně, mokřady i potoky,“ řekl dříve Vojáček. Lesy ČR čerpají dotace ministerstev zemědělství a životního prostředí i z přeshraničních programů. „Soustředíme se na oblasti, které nejvíc trápí sucho, ale stavíme v celé republice,“ dodal Vojáček.

Scroll to Top