K zázračné vodě pod Stožcem a ke Studené Vltavě

blank

Pod vrcholem Stožce, který se tyčí na Šumavě nad Lenorou mezi Českými Žleby a Stožcem, narazí poutníci na kapli Panny Marie, která je zajímavou ukázkou lidového řezbářství. Původní kaplička zde byla vybudována na konci 18. století. A jak jinak – kvůli vodě. Místní pramen je samozřejmě léčivý a zázračný, první kapličku zde nechal vybudovat kovář Jakub Klauser jako poděkování za uzdravení očí díky zdejší vodě. Pramen se studánkou se nachází v těsné blízkosti kaple po pravé straně.

Kaple, která byla v 19. století několikrát opravována a přistavována, byla po 40 letech chátrání během komunistického režimu obnovena v roce 1988, v roce 2015 k ní byla obnovena křížová cesta. Skalnatý vrchol Stožce je pouze 25 výškových metrů nad kaplí. Při pěkném počasí z něj jsou krásné výhledy na Šumavy i region pod horami.
Z vrcholu Stožce můžeme sejít do stejnojmenné obce. Z ní je pak krásná trasa podél Studené Vltavy, která nedaleko pramení, až k železniční zastávce Černý Kříž. Kromě vodního toku bude naši cestu provázet také železniční trať a silnička ze Stožce. Z Černého Kříže vlakem dojedeme do Volar, přičemž trať bude v některých momentech kopírovat první zónu národní parku – lokalitu Mrtvý luh. U něj se spojuje Studená a Teplá Vltava. Ostatně o výletě k výše položenému Soumarskému mostu a přilehlému rašeliništi jsme psali zde.

Foto: Marek Síbrt

 

Scroll to Top