Kabinet přijal návrhy smluv s ČEZ o novém bloku v Dukovanech

blank

Již několik let se v Česku vedou diskuze o stavbě nového jaderného bloku v elektrárně Dukovany. Letos v březnu ČEZ předal Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) žádost o povolení umístit stavbu nového jaderného zdroje u Dukovan. Žádost se týká dvou bloků s reaktory o výkonu do 1200 megawattů. Informoval o tom portál oenergetice.cz.

V návaznosti na to přijal v těchto dnech kabinet návrhy dvou smluv mezi vládou a ČEZ o stavbě nového bloku v Dukovanech pro jednání o notifikaci s Evropskou komisí. Podle vicepremiéra Karla Havlíčka chce mít o financování stavby pátého bloku vláda jasno do konce května. Vedle zastřešující dohody vláda schválila smlouvu, která definuje územní povolení k umístění stavby i výběr dodavatele do roku 2024. Stát v ní podle Havlíčka dává možnost ČEZ odprodat mu celý projekt, píše portál oenergetice.cz.

V Dukovanech by se mělo začít stavět v roce 2029 a blok by měl být uveden do provozu v roce 2036. Stavba by měl vyjít na 140 až 160 miliard. Mezi možnými účastníky tendru jsou skloňovány Westinghouse (USA), Rosatom (Rusko), KHNP (Jižní Korea), EdF (Francie) a čínská CGN.

JE Dukovany snížila spotřebu pitné vody na 54 tisíc kubíků

V Jaderné elektrárně Dukovany se loni spotřebovalo 54,4 tisíce kubíků vody, což znamená meziroční úsporu o téměř 4 %. Elektrárna také loni potřebovala pro svůj provoz o 3 procenta méně surové vody. Celková spotřeba pitné vody v jaderných, klasických a vodních elektrárnách Skupiny ČEZ v České republice loni opět meziročně klesla o 12,8 procent. O 7,3 procenta se také podařilo snížit spotřebu povrchové vody pro potřeby provozů ČEZ.

„V případě Dukovan to není poslední opatření. Už letos počítáme s dalšími investicemi do vodního hospodářství s cílem dál snižovat spotřebu především surové vody. Je to pro nás jeden z důležitých cílů,“ řekl k vývoji Bohdan Zronek, člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika ČEZ. Z pohledu úspory vody je klíčové to, že z chladicích věží stoupá čistá vodní pára. Díky provedeným úpravám vnitřních vestaveb u všech osmi věží se tak snížil odpar vody, čímž klesla i spotřeba vody z řeky Jihlavy. Spotřeba povrchové technologické vody v Jaderné elektrárně Dukovany má klesající tendenci. Ve srovnání s rokem 2012 se snížila zhruba o 20 procent.

Obce v okolí Dukovan chtějí investovat desítky milionů

Některé z investic obce chystají i v souvislosti s plánem na stavbu nových jaderných bloků. V Rouchovanech se například připravují na možnost ubytovávat pracovníky elektrárny. „Počítáme s tím, že někde budou muset pracovníci bydlet. A myslím si, že už to nemůže být tou formou, že někde byla ubytovna s 3000 nebo 2500 ubytovanými, bude se to muset diverzifikovat na více míst,“ řekl starosta Rouchovan Vladimír Černý.

Podle něj má obec připravené stavební pozemky, které začne na jaře zájemcům nabízet a rovněž plánuje modernizaci přivaděče vody, zvýšení kapacity vodovodu nebo čistírny odpadních vod. Dukovany se nachází asi 30 kilometrů jihovýchodně od Třebíče a jedná se o první jadernou elektrárnu na území Česka. Pro její potřeby byla vybudována nádrž Dalešice, která patří k největším na Moravě.

Scroll to Top