Chatu Prašivá v Beskydech začne vytápět čerpadlo za půl milionu

blank

Čerpadlo nahradí starý a ekologicky nešetrný litinový kotel na tuhá paliva. V současnosti se dokončuje instalace nového zařízení. Na základě informací správce Martina Stillera o tom informoval ekolist.cz. Chata pochází z roku 1921.

„Chata se historicky vytápí teplovodním ústředním vytápěním, jehož zdrojem je litinový kotel na tuhá paliva. To není šetrné k životnímu prostředí a už dlouho plánujeme, že s tím něco uděláme,“ řekl správce chaty. S uhrazením nákladů, které dosahují půl milionu korun, může pomoci veřejnost prostřednictvím aplikace Nadace ČEZ Pomáhej pohybem.

 Ekologické hospodaření s dešťovkou

Provozovatelé chaty loni investovali do ekologie. Většinu vody, která dopadne na střechy, totiž zachytí do odpadních jímek. Následně vodu použijí na splachování v nově postavených ekologických toaletách.

Investice do ekologie si na Prašivé od roku 2015 vyžádaly zhruba tři miliony. Provozovatelé chaty uvedli, že 60 až 70 procent vody je používáno na splachování. Využili tři staré jímky, do kterých svedli dešťovou vodu ze dvou třetin střech chaty a z nově postavených toalet. Chatu vlastní Klub českých turistů.

Rekonstrukce trvají již několik let. Byla například zpřístupněna rozhledna nebo opraven historický Valečkův sál. Modernizováno bylo také dětské hřiště, přibyly stojany na kola. Provozovatelé chystají další úpravy, mezi které bude patřit třeba rozšíření technického zázemí.

Scroll to Top