Voda a změna klimatu – téma Světového dne vody v roce 2020

blank

V současné době již není pochyb o tom, že změna klimatu, časové i regionální změny v průběhu srážek a růst průměrných teplot vzduchu negativně ovlivňují vodní poměry a dostupnost vodních zdrojů. Toto platí zejména pro Českou republiku, jejíž vodní zdroje jsou omezené a závisejí prakticky výhradně na atmosférických srážkách. 

Obecně bylo přehlíženo varování vodohospodářů v letech s povodňovými situacemi, že povodně jsou katastrofa, ale druhý hydrologický extrém – nedostatek vody a sucho, je ještě nebezpečnější. Nedostatku vody nelze ovšem vzdorovat bez včasné a dlouhodobé přípravy k zajištění dostatečných vodních zdrojů v předstihu. Slogan „Bez vody není života“, který prezentovali vědci a filozofové, byl poznáním z dějin vývoje lidstva. Nyní, následkem historicky nejdelšího souvislého období „suchých“ let (od roku 2014), si také naši spoluobčané začali uvědomovat, že dosavadní vodní blahobyt může skončit.

Více v textu Pavla Punčocháře z ministerstva zemědělství, jehož celé znění bude zveřejněno v dalším čísle časopisu Sovak, zde.

Zdroj: sovak.cz

Scroll to Top