Říčany proinvestují 356 milionů

blank

Pokračovat budou velké investiční akce do vodohospodářské infrastruktury. Říčanskou pokladnu vyjdou v tomto roce na zhruba 100 milionů korun. Mezi nejvýznamnější patří započatá intenzifikace čistírny odpadních vod nebo výstavba vodovodu a kanalizace ve Voděradkách. Důležitým tématem ve městě jsou také zásoby pitné vody.

Říčany u Prahy sice platí za jedno z nejkvalitnějších míst k životu v České republice, ale ani tato adresa nemá vyhráno v oblasti dostatečných zásob vody. Pražská vodovodní síť jim totiž může ke stávajícímu milionu kubíků pitné vody poskytnout navíc jen 70 tisíc kubíků. Zastupitelé města rozhodli, aby byla voda dostupná primárně stávajícím obyvatelům dosud nenapojeným na veřejný vodovod.

Říčany jsou závislé na dodávané vodě z Prahy. Smluvně dané množství 1,03 milionu metrů krychlových ročně lze podle vedení Říčan navýšit pouze o 70 tisíc kubíků. Na toto navýšení mají opci. „Další navýšení dodávek nad toto množství Praha podmiňuje výstavbou přivaděče z Jesenice do Uhříněvsi. Ten je sice ve všech plánovacích dokumentacích HMP Praha uveden, ale podle dostupných informací je realizace v nedohlednu,“ uvedla mluvčí Říčan Kateřina Lauerová.

Město intenzivně hledá další zdroje vody a musí řešit také doposud nenapojené majitele nemovitostí na vodovodní řad. „Na základě této studie schválili zastupitelé vybudování nového přivaděče pitné vody ze Želivky z objektu štolového přivaděče Š4 Jesenice do Říčan,“ řekla dále Lauerová. Město již schválilo jako rezervní variantu i obnovení místních vrtů.

Scroll to Top