Toman: Zrychlujeme přípravu nádrží na Rakovnicku

blank

Ústecký a Středočeský kraj zaktualizují podle ministerstva zemědělství zásady územního rozvoje a vymezí plochy pro vodní díla Kryry, Senomaty a Šanov a přivaděče vody z Kryr do Kolešovického a Rakovnického potoka. Usnesením to schválila vláda.

„Když jsme v polovině loňského roku s vládními kolegy navštívili Rakovnicko, slíbili jsme, že urychlíme přípravu stavby plánovaných nádrží, protože oblast se dlouhodobě potýká s nedostatkem vody. Jsem rád, že slib plníme, do konce března chceme mít připravené i zásady pro výkup pozemků a staveb,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Zejména vodní dílo Kryry je podle ministerstva zemědělství stěžejním opatřením při komplexním řešení sucha na Rakovnicku. K dalším patří Senomaty a Šanov, přivaděče vody z Kryr do Rakovnického a Kolešovického potoka a další technická a přírodě blízká opatření.

„Přehrada Kryry bude zajišťovat dostatek vody v povodí Rakovnického potoka i Blšanky, která bude sloužit především pro závlahy chmelařských a zemědělských oblastí a k nadlepšování průtoků v tocích v období sucha,“ uvedl ministr Toman.

Scroll to Top