Na Brněnsku letos začne první část oprav Vírského vodovodu

blank

Akce by měla být zahájena u Drásova. Právě tam v minulosti došlo k několika haváriím. Vodovod zásobuje pitnou vodou Brno.

Pro větší modernizaci potrubí zatím chybí finanční prostředky. Zastupitelé Jihomoravského kraje již požádali o pomoc vládu. Sdružení Vírského oblastního vodovodu chystá opravu dvoukilometrového úseku u Drásova ve třech etapách. Brno zásobuje také březovský vodovod. Ten má ale problém s kapacitou.

„Nejsme napojení, abychom mohli dodávat vodu do Brna. Proto jsme uvítali, že v plánu rozvoje, který zpracovává Jihomoravský kraj, se klade důraz na propojování skupinových vodovodů,“ řekl například ředitel společnosti Vodovody a kanalizace Břeclav Jiří Koliba. Ministerstvo zemědělství plánuje podpořit rekonstrukci vodovodu v první etapě osmdesáti miliony korun.

„Do roku 2030 půjde na rozvoj veřejných vodovodů v obcích a napojení na systémy a vodní zdroje šest miliard korun, na opatření na vodárenské soustavy a skupinové vodovody přes dvaadvacet miliard korun,“ vyčíslil mluvčí rezortu Vojtěch Bílý.

Scroll to Top