Poslanci chtějí sloučit ministerstva

blank

Místo dvou samostatných ministerstev, životního prostředí a zemědělství, jen jeden úřad? Takový je plán poslanců STAN. Informoval o tom portál idnes.cz.

„Je to radikální řešení, ale je doba na radikální řešení. V současné době jdou často zájmy ministerstva životního prostředí a ministerstva zemědělství proti sobě. Kdyby se část ze 30 miliard zemědělských dotací přesměrovala ve prospěch ochrany krajiny, kvality půdy a zadržování vody, prospělo by to,“ řekl iDNES.cz šéf poslanců opozičního hnutí Starostové a nezávislí Jan Farský.

Nové ministerstvo by mohlo kvůli náročnému sloučení agend vzniknout nejdříve v lednu 2026. Spolupráci zemědělství a životního prostředí nedávno kritizoval Nejvyšší kontrolní úřad. Podle kontrolorů se ministerstva neshodují například na znění takzvané protierozní vyhlášky, jejíž přijetí je klíčové pro zlepšení hospodaření na zemědělské půdě a její schopnosti zadržet vodu.

Kontroloři například zjistili, že ministerstva podporovala protichůdná opatření, když ministerstvo zemědělství rozdělovalo peníze na stavbu umělých koryt drobných vodních toků, zatímco životní prostředí prosazovalo opačný koncept a umělá koryta odstraňovalo s tím, že urychlují odtok vody z krajiny. „Uváděný příklad protichůdných dotací byl výjimečný a v rámci mnoha tisíc podpořených projektů i statisticky nevýznamný,“ vysvětlil ministr životního prostředí Richard Brabec.

Tuzemské vodárenství je nejatomizovanější v Evropě

Informace zazněla na konferenci Provozování vodovodů a kanalizací 2019, která se konala na začátku listopadu v Plzni. Údaje potvrzují také výsledky benchmarkingu. Atomizace sektoru způsobuje nízkou ekonomickou efektivitu provozu, nemožnost dosažení udržitelnosti, nestabilní kvalitu poskytování služeb, vysoké rozdíly v cenách, omezenou kvalitu péče o vodohospodářskou infrastrukturu či podkapitalizaci sektoru.

„Je třeba, aby se vodárenské subjekty začaly sdružovat. Velké subjekty mohou lépe fungovat a zajišťovat dostatek pitné vody pro občany,“ uvedl v Plzni náměstek ministra zemědělství Aleš Kendík. O problematice hovořila redakce vodarenstvi.cz s Oldřichem Vlasákem ze SOVAK ČR. Ten upozornil na skutečnost, že je dohled nad tuzemským vodárenstvím rozdělen do několika sektorů.

„Do oblasti vody zasahuje nejméně pět ministerstev a jejich součinnost není koordinována. V tomto případě bychom uvítali určitý druh centralizace. Například pokrytí vodárenství jedním ministerstvem,“ nahlédl do možné budoucnosti Vlasák a doplnil, že řešením rozhodně není atomizace oboru.

Ukázal to podle něj také benchmarking. „Zejména menší provozovatelé mají problém s trvalým udržením stavu a následnou obnovou vodohospodářské infrastruktury. Mají také problémy, když je sucho. Optimální by bylo sdružování. Větší společnost v regionu by vzala pod křídla menší a kvalitu provozu by ideálním způsobem doplnila,“ uzavřel Vlasák.

Scroll to Top