Model Zdoňov Nápadem roku soutěže E.ON Energy Globe

blank

Projekt bojuje proti suchu v krajině a navrací jí přirozenou schopnost zadržet povrchovou i spodní vodu. Porotu zaujal jak svým rozsahem, tak komplexností a přenositelností. Autorem je spolek Živá voda. Informovala o tom ČIA.

„Pomocí obnovy toků, mokřadů, rybníků a tůní chceme na ploše 20 kilometrů čtverečních navrátit původní zadržování vody v krajině. Pro zlepšení biodiverzity se zaměříme na zvýšení podílu stromů a keřů ve volné krajině a návrh nových lesů. Klíčové v projektu je také částečné odstavení meliorací – soustav trubek a kanálů v krajině, které původně měly pomoci zemědělcům k lepšímu hospodaření. Místo toho dnes přispívají ke znehodnocení půdy a masivnímu vysoušení krajiny,“ řekl předseda spolku Jiří Malík.

Současně se také jedná o pilotní projekt k řešení sucha a adaptaci na klimatické změny, který poskytuje jedinečné know-how, jak by nejen Česká republika, ale i ostatní unijní státy mohly rychle navrhnout potřebné změny v krajině pro celoplošné zadržení vody a transformaci zemědělství včetně návrhů legislativních změn a grantových schémat. Následně bude projekt v elektronické podobě předán k volnému využití. Využít by jej mohli zejména zastupitelé měst, zemědělci či školy.

„Odborná porota na projektu ocenila především propojení fyzické realizace se základním know-how, které bude použitelné pro jakýkoliv typ krajiny poškozené příliš intenzivním zemědělstvím a vodohospodářskými úpravami. Pokud by se Model Zdoňov aplikoval na veškerou zemědělskou půdu v České republice, pojme krajina desetkrát větší objem vody, než kolik zadrží přehrada Orlík,“ sdělila koordinátorka soutěže E.ON Energy Globe Vladimíra Glaserová.

Model Zdoňov čeká další rozvoj. Od partnera soutěže UP21 získal spolek podporu při inkubaci. „Sucho a zadržování vody v krajině jsou téma, které v posledních letech rezonuje společností. Věříme, že se lidé budou stále více zajímat, jak působí na okolní krajinu a budou chtít toto řešení využít. Model Zdoňov je unikátní tím, že je přenositelný jak do volné krajiny, tak i do měst, s potenciálním využitím pro firmy a majitele pozemků,“ doplnil spoluzakladatel a CEO inkubátoru UP21 Vít Šubert.

Scroll to Top