Domy v okolí bývalého dolu Boží Požehnání poškozuje voda

blank

Dolní Pochlovice na Sokolovsku bojují s vodou, která v několika případech poničila domy, když hladina z nedalekého bývalého dolu vystoupala o 16 metrů. Rodinám zvlhly sklepy nebo popraskaly stěny.

„Nejdříve nám začal dům opadávat zvenku, a pak se nám vlhkost pustila do sklepa a do místností. Zkušební vrt na zahradě domu zjistil, že stojíme na vodě. Byl tu statik a odhadce, a ten řekl, že je dům v tomto stavu neprodejný. Těšila jsem se s manželem na poklidný důchod, ale manžela sklátila vloni v prosinci rakovina a na obrovské starosti s domem jsem zůstala sama,“ řekla jedna z obyvatelek obce.

Problémy s vlhkým sklepem má také Pavel Zima. „Děti jsou pořád nemocné a doktorka říkala, že to může souviset s vlhkostí v domě,“ uvedl Zima. Poslankyně Karla Maříková z SPD již kvůli problému interpelovala ve Sněmovně ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka, podle kterého s čerpáním důlní vody přestala už v roce 2011 Sokolovská uhelná.

„Tato společnost neměla povinnost čerpání vody, neboť neexistovalo žádné rozhodnutí správního orgánu ani nějaký právní důvod, na jejichž základě by byla stanovena povinnost čerpat vodu po ukončení těžby,“ uvedl v odpovědi poslankyni ministr. Do roku 2015 mělo problematiku řešit ministerstvo životního prostředí.

„Od roku 2015 je právním nástupcem těžební společnosti náš rezortní podnik, Palivový kombinát Ústí,“ připomněl Havlíček s tím, že poté byl mezi zatopeným lomem a řekou Ohří vybudován odvodňovací, částečně zatrubněný příkop. Odborníci ze stavební fakulty Českého vysokého učení technického byli pověřeni posouzením studie proveditelnosti oprav. Výsledek má být znám ještě tento rok. Zahájení oprav a další kompenzace by mělo nastat během příštího roku.

Scroll to Top