Brno-jih zprovozňuje kvůli suchu staré studny

blank

V Brně čistí a obnovují staré studny. První by mohly sloužit již během příštího léta. Radnice si zatím nechala zpracovat posudek na první desítku z nich v katastru městské části. Následně je nechá vyčistit a využije je jako zdroj užitkové vody především k zalévání.

Jedna ze studní se například nachází poblíž sportovního areálu u řeky Svratky v Horních Heršpicích, další pak přímo v zahradě mateřské školy. „Mohou tam být praskliny, kterými může do studny protékat povrchová voda a kontaminovat vodu. U této studny jsou posunuté skruže a prorostlé kořeny,“ popsal na místě vodohospodář Vratko Pagáč. Vodohospodáři také odebírají vzorky pro laboratorní rozbor.

„Výsledky odběrů, které jsme provedli minulý týden, jsou už známé. Vody je hodně, ale není pitná,“ oznámil Rudolf Lidařík. Radnice části Brno-jih v současnosti zjišťuje, kolik podobných studní v katastru je. „Děláme prvotní průzkum, k čemu by se ty studny mohly použít. Samozřejmě to závisí na tom, na kterém místě studna je. Jestli bude pro veřejné účely nebo například pro zalévání v mateřské školce,“ doplnil starosta Josef Haluza.

Scroll to Top