Plzeň má zásoby vody na dva dny

blank

S únikem nebezpečné látky do Úhlavy, která zásobuje Plzeň pitnou vodou, se opět otevřela otázka náhradního zásobování krajského města. Deník Právo uvedl, že podle mluvčí Vodárny Plzeň Dany Veselé s ohledem na stávající kapacitu vodojemů lze vytvořit zásobu pitné vody maximálně na osmačtyřicet hodin.

Místní rezervoáry pojmou podle vodohospodářů 82,5 tisíc kubíků pitné vody, některé ale zásobují města a obce v okolí. Plzeň denně spotřebuje zhruba třicet tisíc kubíků vody. Vodohospodáři uvedli, že záložní zdroj v podobě řeky Radbuzy se osvědčil. Vybudování náhradních zdrojů je nyní podle náměstka primátora Pavla Šindeláře nereálné. Bylo by na ně potřeba nejméně 400 milionů. Pro havarijní zdroj je však už vydané uzemní rozhodnutí a město má vykoupené pozemky.

Plzeňský kraj chce využít vodu z Nýrské přehrady

Kvalitní vodu z Nýrské přehrady chce využít kraj k zásobování obcí na Klatovsku, jihu Plzeňska i části krajského města. Hejtmanství tím reaguje na pět let trvající sucho, jehož vinou ubývá podzemní voda v plzeňské aglomeraci a nevyhne se tomu v blízké době ani sever Plzeňska a Rokycansko. Náklady akce by se vyšplhaly na stovky milionů korun.

Svazek obcí z Klatovska již schválil studii proveditelnosti, kterou zadá do konce roku. Kraj zanalyzoval kapacity nádrží v Plzeňském kraji i v okolních regionech, například ve Žluticích na Karlovarsku, odkud by se mohlo napojit Tachovsko.

Experti prozkoumají kvalitu podzemní vody u plzeňské čistírny

Odborníci se rovněž zaměří na podzemní vody u čistírny odpadních vod v Plzni. Ta by totiž mohla naplnit vysychající Bolevecký rybník, jehož hladina je v současnosti o metr níž, než bývala v minulosti. Analýzu možného doplňování rybníku provedla společnost DHI.

„Nyní je hladina zhruba o metr níž, než v minulosti bývala,“ řekl Richard Havelka ze Správy veřejného statku města Plzně. Společnost DHI prezentovala tři možnosti. Čerpání vody přímo z řeky, odběr podzemní vody z oblasti u čistírny a čerpání vody, která jí prošla. Ve všech případech se počítá s úpravou vody před jejím finálním dodáním do rybníku. Další studie se budou týkat toho, jaké technologie by byly zapotřebí, jaká by byla jejich cena a jak nákladná by byl samotný transport vody.

Scroll to Top