Polička: Pitná voda je už v jednom vrtu čistá

blank

V rámci hydrogeologických prací při objasňování příčin znečištění pitné vody ve vodovodu v Poličce skončila podle Deníku druhá etapa průzkumu.

„Mikrobiologické znečištění vrtu V-6 nebylo zjištěno. Z mikrobiologického hlediska podzemní voda z vrtu V-6 zcela vyhovuje. Ve vrtu V-7 bylo zjištěno mírné mikrobiologické znečištěné obecného původu a jen sporadicky byly zaznamenány stopy znečištění fekálního původu. Mikrobiálně mírně znečištěná bývá především mělká podzemní voda, což souvisí s vodou v povrchových tocích,“ vysvětluje ve zprávě Miroslav Komberec z Vodních zdrojů Chrudim.

Zkoušky podle něj prokázaly mikrobiální znečištění povrchové vody v Bílém potoce i jeho přítoku od průmyslové zóny a nyní bude následovat třetí etapa monitoringu zaměřená na kvalitu povrchových vod v severní oblasti města. Obyvatelé Poličky také podali podle informací České televize trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli nevyhovující pitné vodě, ze které na začátku srpna onemocněly stovky lidí. Policie konstatovala, že v podobných případech vyšetřování často vyjde naprázdno a viníka se najít nepodaří.

Scroll to Top