Severní energetická vyřadila obří plovoucí čerpadlo

blank

Jedno z největších plovoucích čerpadel, která se v těžebních společnostech používají, po šesti letech dosloužilo a zaměstnanci úseku odvodnění ho vyměnili za nové. Podle vedoucího úseku odvodnění Severní energetické Petra Sigmunda se jedná o zařízení typu KRTK151. které váží zhruba jeden a půl tuny a je vysoké dva metry.

Výměna čerpadla probíhala na čerpací stanici 48, která chrání zakládání v lomu ČSA i hlavní čerpací stanici před důlními vodami. „Měli jsme značné problémy s jeho vyzvednutím na břeh. Bylo totiž velmi silně usazené v kalech, které se v jímce nahromadily za roky používání. Museli jsme nasadit těžkou techniku, abychom čerpadlo dostali na břeh,” řekl Sigmund.

Podle něj nové čerpadlo s vyšším výkonem dokáže čerpat až 100 litrů za vteřinu. Váží 750 kilogramů a měří zhruba 1,5 metru. „Tyto vlastnosti zaručí, že se zlepší i kvalita čerpání. Kvůli nižšímu ponoru se do jeho operačního prostoru dostane méně nečistot, které za normálních okolností zůstávají ve větší hloubce u dna jímky,” dodal Sigmund.

Scroll to Top